Боядисване на яйца на пара – един нов начин

Наближават великденските празници. Това означава, че отново можем да се насладим на Великден и да участваме в основната „битка“ на масата. Домакините търсят нови рецепти за празнично печене на ястие и измислят оригинални начини за боядисване на яйца. Днес искам да споделя един от тях с вас. Ще ви кажа как да боядисвате яйца по нов начин.

Ще направим това не чрез обикновено потапяне във вода, а с пара. Техниката ви позволява да постигнете зашеметяваща комбинация от цветове. Всяко яйце ще се окаже уникално и неповторимо. Сигурен съм, че те ще привлекат вниманието на всички гости. Интересувате ли се? Тогава да започваме!

Боядисване на яйца на пара – нов и оригинален начин

Необходими са ви:

  • яйца
  • оцет
  • хранителна боя за яйца
  • гевгир

Първата стъпка е да сварите яйцата. Гответе ги точно 4 минути, след като водата заври.

Изсипете малко количество вода в тенджера и сложете на огън. Поставете гевгир отгоре. Нивото на течността трябва да е под дъното му.

Когато водата заври, намалете котлона до минимум, поставете яйцата в гевгир и ги залейте с оцет.

Сега да преминем към боята. Тя може да бъде една или няколко цвята. Изберете всякакъв цвят и поръсете яйцата. След това покрийте и оставете да престои 2 минути.

След като изтече определеното време, поръсете яйцата отново с оцет и поръсете с различен цвят багрило. Оставете отново покрито за 2 минути.

Можете да обърнете яйцата, за да ги оцветите от всички страни. Редувайте багрилата, като непрекъснато покривате черупките с оцет и ги оставяте покрити за 2 минути. Опитайте се да не смесвате твърде много цветове, пет ще бъдат повече от достатъчни.

Боядисване на яйца на пара - един нов и оригинален начин.

Може да използвате и други цветове. Всичко е във вашите ръце!

Боядисване на яйца на пара - един нов и оригинален начин.

Изплакнете боядисаните яйца внимателно под течаща вода. Не търкайте прекалено силно, тъй като може да измиете боята. След като повърхността изсъхне, разтрийте черупката с памучен тампон, потопен в растително масло .

Боядисване на яйца на пара - един нов и оригинален начин.

За мен така оцветени яйцата, приличат на космически снимки от книги. Някои намират прилика с модела върху мрамор. Във всеки случай яйцата изглеждат много оригинално.

Непременно опитайте този начин за боядисване на яйца на пара!