НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Естествени торове за подхранване на орхидеите

Естествени торове за подхранване на орхидеите

Естествен тор за орхидеи, който им осигурява всички вещества
Естествен тор за орхидеи, който им осигурява всички вещества

Естествен тор за орхидеи, който им осигурява всички вещества

За да ви радват орхидеите с обилния си цъфтеж, трябва да ги подхранвате редовно. Разбира се, можете да си купите специални торове, но ви предлагаме да опитате този евтин и естествен домашен тор! Заложете на отвара от картофени кори.

Необходими съставки:
1 литър вода
3 до 6 картофа

Изплакнете корите, залейте ги със студена вода и ги сложете на котлона. Варете ги за няколко минути. Оставете отварата да се охлади напълно и накрая я прецедете.

Използвайте този естествен тор за орхидеи на всеки 15 дни. Съхранявайте отварата в хладилник за максимум 20 дни. Когато това време изтече, препоръчително е да си сварите нова вода. Тази вода осигурява на вашата орхидея необходимите въглехидрати, които стимулират растежа и цъфтежа, а също така елиминира вредните бактерии в почвата.

Не само отварата от картофи е полезна за орхидеите. Например, банановите кори поддържат перфектно растежа на растението. Нарежете една или две кори на по-малки парчета, поставете ги в кана с вода и оставете да престои в хладилника за два дни. Разредете с чиста вода и поливайте орхидеята на всеки две седмици.

Можете да поливате орхидеите и с отвара от чесън. За целта са ви необходими 3 счукани скилидки и около един литър преварена вода. Оставете да престои около 24 часа и след това полейте растението.

Вижте още: Здравословен и вкусен домашен сладолед

Грижа за орхидеите
Орхидеята се нуждае и от достатъчно светлина. Трябва обаче да избягвате места с пряка слънчева светлина. Орхидеята ще изсъхне и пожълтее. Осигурете й достатъчно влажна среда. Можете да постигнете това чрез дифузер или спрей бутилка.