НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пригответе си тор от коприва!

Пригответе си тор от коприва!

Естествен тор от коприва за подхранване на растенията в градината
Естествен тор от коприва за подхранване на растенията в градината

Естествен тор от коприва за подхранване на растенията в градината!

Копривата съдържа много полезни и лесно смилаеми микроелементи.

Този тор е препоръчително да се използва само през пролетта и началото на лятото – по време на активното развитие на растенията.

Ползите от тор с коприва за растенията
Копривата принадлежи към определена група растения включително бял равнец, оман, глухарче и нахут.

Тези растения лесно приемат хранителни вещества и минерали от почвата и след това ги съхраняват в бионалични форми и концентрации в листата си.

Това прави копривата (и други) отлично богато на хранителни вещества допълнение към растителен тор, мулч или компост.

Научни изследвания показват, че листата от прясна коприва са богати на високи концентрации на витамини А, С, D, Е, F, К, Р, както и на голямо количество минерали, включително калций, селен, цинк, желязо, магнезий и други.

Копривата е богата и на азот, хлорофил и растителни полифеноли – всички те подпомагат здравето на растенията и стимулират растежа им.

Същите съединения, които правят копривата прекрасна за човешкото здраве, осигуряват много от тези ползи за растенията.

Растенията, третирани с тор от коприва, са по-малко податливи на някои заболявания поради антибактериалните и противогъбични свойства на копривата. Растенията със силна имунна система също са по-малко негативно изложени на вредители или стрес като: суша, топлина или други неблагоприятни условия.

Копривата повишава жизнеността на растенията, подобрява устойчивостта им към болести и вредители, плодовете узряват по-бързо и декоративните растения цъфтят по-добре.

Също така, влияе положително на плодородието на почвата.

Не само торът с коприва е много полезен, но добавянето на други съставки, като мая, засилва действието му.

Съвети за подготовка на естествен тор от коприва:
-берете копривата преди цъфтежа
-берете от екологично чисти места
-съдът за инфузията трябва да бъде от пластмаса или дърво, защото когато копривата влезе в контакт с желязото, полезните хранителни вещества се унищожават

Класическата рецепта за тор с коприва е много проста:
Напълнете 2/3 от съда с нарязани листа и стъбла и залейте с топла вода, но не повече от 3/4 от съда, така че масата да не се разлее по време на ферментацията.

Покрийте съда и го оставете да ферментира в продължение на 2 седмици, като редовно се разбърква.

Добавянето на мая ще ускори ферментацията.

Готовността на тора може да се определи по два признака: инфузията се е превърнала от зелено-кафява в светло зелена и разпенването е спряло.

Метод на приложение:
Разрежда се с вода 1:10 за поливане, а за пръскане торът трябва да се прецеди и разреди 1:20.

Препоръчителната доза зависи от размера на растението или саксията. За по-малко растение или саксия е достатъчна една или две чаши.

За да подхраните по-големи растения или цели повдигнати градински лехи с тор от коприва, опитайте да разпределите лейката равномерно върху почвата. Когато се съмнявате, започнете с по-малки количества, вижте как реагират растенията и продължете.

Използвайте веднъж или два пъти на месец.

Вижте още: Топчета със сирене на фурна

Торът от коприва като листен спрей има силно възпиращо действие върху насекомите. Съдържащите се в копривата активни вещества отблъскват листни въшки, акари и трипси.

Разредете 1 част тор в 20 части вода в спрей бутилка. Използвайте вечер, това намалява риска от изгаряне на мокрите листа и е времето, когато полезните насекоми са най-малко активни. Напръскайте листата, докато се намокрят напълно.