Космите по брадичката са често срещан проблем при жените. Естественият инстинкт е да премахнете това нежелано окосмяване.

Просто тези косми продължават да растат и премахването им не решава проблема.

Нека да разберем какви са причините за появата на косми по брадичката!

За разлика от космите по други части на тялото, космите по брадичката при жените могат да се свържат с редица сериозни здравословни проблеми.

6 причини за косми по брадичката

Наследственост
Ако баба, майка, лели и сестри имат този проблем, възможно е да се появи и при вас и това не е свързано с никакви нарушения.

Хормонални нарушения
Този проблем може да е свързан с наличието на мъжки полови хормони (андрогени). Обикновено, тялото на жената произвежда малки количества от тези хормони.

Причини за повишено производство:
– бучки в надбъбречната жлеза
– вродена надбъбречна хиперплазия
– синдром на поликистозните яйчници
– хипертрофия на яйчниковите клетки
– възли, произвеждащи хормони
– менопауза
– хиперпролактинемия

Прилага се хормонално лечение, излишните косми могат да бъдат премахнати с лазерен метод.

Менопауза
Менопаузата е една от причините за хормонални нарушения. По време на менопаузата производството на естроген при жените спада. Състоянието на кожата се влошава и се появяват нежелани косми. Периодът, в който менструацията става нередовна започва на 45-годишна възраст и може да продължи около 10 години, докато менструацията спре. Симптомите обаче могат да се появят дори преди 40-годишна възраст. Такова ранно навлизане в менопаузата може да бъде свързано с неприятни последици за здравето, свързани с дисфункция на имунната система, като заболяване на щитовидната жлеза или диабет.

Менопаузата е свързана с повишен риск от остеопороза, сърдечни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза и диабет. Следователно жените в менопауза трябва редовно да проверяват нивата на холестерола си, да измерват кръвното налягане, да укрепват костите чрез физическа активност, да добавят калций, магнезий, витамин В12 и витамин D.

Дисфункция на яйчниците
Един вид хормонален дисбаланс при жените е синдромът на поликистозните яйчници. Той е причина за нередовната менструация, наднормено тегло и безплодие. Яйчниците произвеждат фоликули, които спират да растат в даден момент, без да освобождават яйцеклетка и по този начин предотвратяват забременяването.

Синдром на Кушинг
Нашето тяло може да произвежда излишен кортизол. Постоянно повишените нива на кортизол имат много сериозни последици. Този хормон присъства и в някои лекарства. Повишените нива на кортизол в тялото на жената могат да доведат до различни дисфункции и атрофични промени в тъканите. Болестта е свързана с функционирането на хипофизата и надбъбречните жлези. Най-честите симптоми са: увеличаване на мазнините по лицето, раменете, шията, докато мастната тъкан в крайниците остава непроменена. Кожата става отпусната, появяват се стрии и синини.

Микоза
Хормоналните колебания могат да повлияят на бактериите, които обикновено се намират във влагалището. Излишъкът от кръвна захар също води до увеличаване на влагалищното течение и урината. Хората, страдащи от диабет и хормонален дисбаланс често страдат от повтарящи се микози и цистит.

Как да се отърва от нежеланото окосмяване в домашни условия?
Съставки:
2 супени лъжици овесено брашно
2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок
2 супени лъжици натурален мед

Смесете всички съставки и нанесете върху кожата за 20 минути. След 20 минути отмийте. Лечението се повтаря редовно три пъти седмично. Ефектите ще бъдат видими след месец.

Можете да премахнете космите по-бързо със захарна паста.

Съставки:
1 чаша захар
1,5 чаши вода
сокът от половин лимон

Вижте още: Здравословна диета без гладуване

Приготвяне:
Кипнете водата, след това, добавете останалите съставки и разбъркайте, докато захарта се разтвори.

Намалете огъня и варете още 30 минути, като разбърквате на всеки няколко минути. Свалете и охладете.

Нанесете приготвената паста върху кожата и я издърпайте срещу растежа на космите.