НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Употреба на содата в градината

Употреба на содата в градината

Сода срещу вредителите и болестите по растенията
Сода срещу вредителите и болестите по растенията

Сода срещу вредителите и болестите по растенията

Содата е чудесно и универсално средство в дома и градината. Не всеки знае как да се възползва от полезните й свойства.

10 полезни свойства на содата в градината

Стимулира цъфтежа
Пригответе разтвор и цветята ще започнат да цъфтят лудо. Изсипете 1 супена лъжица сода в 1 литър вода и разбъркайте добре. Напръскайте цветята и ще видите колко красиво ще цъфтят.

Действа като пестицид и фунгицид
Содата може да помогне за защита на растенията от вредители и гъбички. Листни въшки, акари, мухи и други вредители ще изчезнат от вашата градина. Освен това, содата е отлична профилактика на гъбични заболявания. В литър вода се смесват 2-3 чаени лъжички сода, 1 чаена лъжичка олио и 10 капки течен сапун. Разбъркайте добре и напръскайте върху листата.

Забележка: Направете тест с един лист, преди да напръскате растението. Оставете да действа 1-2 часа и ако всичко върви добре, можете да напръскате цялото растение. В противен случай разтворът трябва да се разреди с вода.

За почистване на листата от прах
Отстраняването на прах и мръсотия от листата на стайните растения насърчава фотосинтезата. Растенията ще растат по-добре и ще бъдат по-красиви. Можете да я използвате и за градинските растения. Смесете 1/2 чаена лъжичка сода с 1 литър вода, и напръскайте листата и избършете с чиста, мека кърпа.

Сода срещу вредителите по зелето
Смесете содата с брашно в съотношение 1:1 и поръсете зелето. В рамките на 1-2 дни сместа напълно ще унищожи гъсениците.

Срещу охлюви
Можете да използвате два ефективни метода за борба с тези вредители.

Директно поръсете вредителите със сода, която ще ги убие. Ако смятате, че този метод е твърде драстичен, използвайте втория метод.

Поръсете содата около растенията, за да отблъснете вредителите.

Премахва миризмите
Изсипете сода във вашия градински компост, за да премахнете миризмата на разлагащи се биоотпадъци.

Убива плевелите
Поръсете сода директно върху плевелите, където те са нежелани и не само ще ги премахнете, но и ще забавите растежа на други плевели.

Внимание: внимавайте обаче, този метод е подходящ само за места, където растат само плевели. В противен случай ще унищожите и други растения.

Вижте още: Солта премахва негативната енергия в дома

За поддръжка на инструментите
Смесете 2 чаени лъжички сода за хляб и 2 чаени лъжички препарат с 1 литър вода, разбъркайте добре и използвайте за почистване на градинските инструменти.

Удължава живота на отрязаните цветя
Изсипете 1/2 чаена лъжичка сода във вазата и това ще удължи живота на цветята. Ако имате по-голяма ваза, можете да добавите 1 ч. л. Цветята ще бъдат красиви и ще останат свежи дълго време.

Подходяща за проверка на pH на почвата
Със сода и оцет можете да проверите киселинността и алкалността на почвата. Вземете проби от почвата от градината и пригответе 1/2 чаша оцет и 1/2 чаша сода, които се смесват с вода. Изсипете оцета в първия съд с почвената проба и ако се появят мехурчета, това означава, че почвата ви е алкална. Сега добавете содения разтвор към втората проба и ако се появят мехурчета това означава, че почвата е кисела.