Ранна реколта от краставици – съвети и полезни трикове

Днес ще дадем отговори на някои въпроси, свързани с отглеждането на краставици, като например, дали трябва ли да се премахнат колтуците, развити от долните възли и първите завръзи?

Трябва да знаете основните тънкости, ако искате богата и ранна реколта от краставици.

Формиране на храста
Когато се появят поне 10 листа, трябва да решите как ще го оформите: на основното стъбло или на няколко стъбла. Трябва да знаете, че повечето плодове растат на основното стъбло и обикновено са качествени по отношение на вкус и размер.

Поради това повечето градинари избират да премахнат издънките от долните възли на храста (поне от първите три долни). Те са слабо плодовити и ако се оставят, могат да причинят натоварването на храста, в резултат на което той пожълтява и изсъхва.

След колтученето храстът започва да расте бързо на височина и да образува нови завръзи. По този начин той предлага богата, здравословна и ранна реколта!

Направете тази процедура сутрин, когато времето е слънчево, така че резниците да изсъхнат и да не позволят на патогените да навлязат в растението.

Това важи само за хибридните сортове краставици (партенокарп). При обикновените сортове по-голямата част от реколтата се получава от издънките. Те трябва да се формират по друг начин!

Ако сте засадили други хибридни сортове краставици, отстранете издънките само до петия възел: останалите трябва да се оставят, като на всяка издънка се оставят само по един лист и по един плод. Това избягва претоварването на храста, което може да доведе до болести и вредители, а също така увеличава реколтата от краставици.

Премахване на листата
По принцип в началото на развитието на храстите тази процедура не е необходима, тъй като растенията се нуждаят от листа за фотосинтезата.

Ранна реколта от краставици - съвети и полезни трикове

Премахване на мустаците
Те не оказват влияние върху развитието на храстите или изобилието от реколтата. Следователно, няма значение дали ги махате или не.

Ранна реколта от краставици - съвети и полезни трикове

Вижте още: Мощен лечебен еликсир с чесън

Отстраняване на първите плодове
Тази процедура също не е необходима. Издънките консумират повече хранителни вещества от самия плод. Ако сте ги премахнали, не трябва да докосвате плодовете: оставете ги да растат.