Колонни ябълкови дървета – предимства и недостатъци

Всеки иска да има в градината си възможно най-много интересни насаждения. Едно такова интересно и полезно е колонното ябълково дърво. Няма да обсъждаме сортове и видове, ще говорим за предимствата и недостатъците на такива растения като цяло. След като сравних и претеглих всички плюсове и минуси, се отказах да отглеждам тази култура.

Този вид ябълково дърво има много предимства, безспорно. Основният плюс е, че ябълковото дърво заема малко място. То няма корона, така че дърветата могат да бъдат засадени през един метър. Прибирането на реколтата е много лесно. Не са необходими стълби или машини за събиране на реколтата. Ябълковите дървета рядко достигат 3 метра височина.

За такова малко ябълково дърво те са доста плодородни. Дървото е практически осеяно с ябълки. Има много разновидности, винаги можете да изберете ябълки по ваш вкус. И накрая, такива овощни дървета започват да дават плодове по-рано от обикновените. Ако големите ябълкови дървета дават реколта на 6-7 година, то колонните дървета ще дадат първите плодове на 3-4 година.

Тук свършват плюсовете и преминаваме към минусите, които също са достатъчно. Нека започнем с факта, че в началото на растежа те изискват много внимание и грижи. Не трябва да се разрешава узряването на първата реколта, дори през втората и третата година ще трябва да следите броя на цветовете, да отрежете излишните. И ще има много ненужни. През втората година е позволено да оставите само 8-10 ябълки върху ябълковото дърво, през третата малко повече. Броят на ябълките може да се увеличава постепенно, тъй като твърде голямото натоварване на един ствол може да го счупи.

Кореновата система на колонните ябълкови дървета е малка, неразвита. И това означава, че през целия сезон ябълковото дърво трябва не само да се подхранва, но и да се полива. В противен случай ябълките ще бъдат малки или дори напълно ще се унищожат.

И сега още една интересна подробност. Горната пъпка на растежа е отговорна за растежа и развитието на ябълковото дърво. Тя привлича всякакви гризачи и може да измръзне през зимата. Ако не можете да я съхраните, тогава нито едно колонно ябълково дърво няма да ви зарадва с реколта.

Вижте още: Универсален лек от домашната аптека

За да отгледате такова ябълково дърво на практика трябва да живеете там. Не всеки може да си позволи да прекарва толкова много време в градината, нито аз. Затова засега трябва да се откажа от отглеждането на колонни ябълкови дървета.