Полезни свойства на туртите за градината и дома

Може би не всички обичат тези прости цветя, но те са не само красиви, но и много полезни за градината. Винаги можете да изберете сорта, който ви харесва най-много, защото туртите са различни по цвят и размер. Има много ползи от тях.

Много вредители не харесват миризмата на туртите. Те могат да бъдат засадени до зелето, като държат надалеч вредителите. Ако бъдат засадени до картофите, ще изплашат колорадския бръмбар. Дори ще изплашат луковата муха. Можете да засадите турти върху всички свободни площи, те ще украсят и защитят градината ви.

Не само цветовете, но и корените на растението излъчват неприятна миризма. Действайки срещу теления червей и поповото прасе, туртата предизвиква още повече уважение към себе си.

За да обеззаразите и почистите почвата възможно най-добре, не изхвърляйте туртите в края на сезона. Смелете ги и ги прекопайте в почвата. Туртата не само ще прочисти почвата, но и ще я подхрани.

Туртата съдържа тиофен. Това вещество действа потискащо на много плевели.

Инфузиите, направени от всички части на туртата, вършат отлична работа срещу кореновото и сиво гниене.

Растението има влакнеста коренова система. Оставяйки корените в земята за зимата, вие обогатявате почвата с кислород.

Вижте още: Солена торта с пълнеж от гъби и пилешко

Туртата е отлична добавка към компоста. Тя не само бързо изгнива, но и прочиства готовия тор от много вредни бактерии.

Когато се засаждат в оранжерия, те ще осигурят много ползи за доматите и чушките. Не само пречистват въздуха и отблъскват вредителите, но и подобряват качеството на почвата.

Възползвайте се от невероятните полезни свойства на туртите и за дома. Малък букет турти ще изплаши всички мухи и комари в къщата.