Ръчно опрашване на тиквичките и избор на място за засаждане

На снимката отляво е „мъжки“ цвят, а на снимката отдясно е „женски“ цвят.

По време на цъфтежа отговорните градинари извършват ръчно опрашване на тиквичките. Какво представлява този процес? Трябва да откъснете „мъжкия“ цвят и да премахнете всичките му венчелистчета. След това, нанесете прашеца от плодника, останал в средата върху „женския“ цвят. Използвайки „мъжки“ цвят, можете да опрашите 2-3 „женски“ цвята.

Но ръчното опрашване не изключва помощта на насекомите. Тяхната работа е също толкова важна за опрашването на тиквените цветове. За да примамите пчелите, пригответе следния разтвор: една чаена лъжичка мед в чаша вода. Поръсвайте с него цъфтящите растения всяка сутрин.

Засаждане и грижи
Важен момент в отглеждането на тиквичките е изборът на място. Например, градинарите препоръчват всяка година тиквичките да се засаждат на едно и също място. Казват, че това предпазва растенията от болести и допринася за повишен добив. Когато избирате място за засаждане, имайте предвид, че тиквичките обичат светлината и влагата.

Ръчно опрашване на тиквичките и избор на място за засаждане

Тиквените растения трябва да се поливат изключително в основата им и само с топла вода. Това ще защити плодовете от гниене. След като, се появят завръзите, полейте още два пъти.

Ръчно опрашване на тиквичките и избор на място за засаждане

Вижте още: Бисквитена торта с какао

Тиквените храсти имат свойството да се разширяват много. Не се страхувайте да ги режете. Осмелете се да премахнете големите, стари листа, които покриват цветовете.

Тиквичките растат по-добре под въздействието на слънчевата светлина.