НАЧАЛО ЗДРАВЕ Лечебни свойства на боровите иглички

Лечебни свойства на боровите иглички

Сироп от борови иглички за подсилване на имунитета
Сироп от борови иглички за подсилване на имунитета

Сироп от борови иглички за подсилване на имунитета

Боровите иглички, може би, не са най-очевидният избор в търсенето на лечебни билки, но сиропът от тях е изключително природно средство за повишаване на имунитета.

Витамин С е много важен за човешката имунна система, защото стимулира производството на бели кръвни клетки, които се борят с възпалителните състояния в организма.

Витамин С е един от най-важните компоненти на колагена, който е необходим за създаването на нови и регенерацията на увредените клетки в тялото. В допълнение към витамин С, боровите иглички са богати на витамин А и каротеноиди, поради което могат да помогнат за лечение и облекчаване на някои здравословни състояния.

Лечебни свойства на боровите иглички
Продуктите от борови иглички могат да се използват като профилактика срещу настинки и грип през зимните месеци, а също и за подпомагане на лечението им поради регенеративните способности на колагена.

Боровите иглички съдържат активни съставки, които стимулират отхрачването и по този начин изхвърлят секрета от дихателните пътища, което насърчава лечението на възпалено гърло и бронхит, а също помагат за облекчаване на симптомите на астма.

Антисептичното действие на етеричните масла в боровите иглички унищожава патогенните бактерии, като предотвратява разпространението на респираторни инфекции.

Високите концентрации на витамин А и каротеноиди, действат като антиоксиданти и имат благоприятен ефект върху здравето на очите, предотвратявайки появата на катаракта и дегенерация на макулата.

Витамин А също е важен за поддържането на здравето на кожата, тъй като неговите антиоксидантни свойства унищожават вредните свободни радикали и ускоряват регенерацията на кожните клетки, поради което продуктите от борови иглички могат да ускорят зарастването на белезите от акне и да забавят образуването на бръчки.

Приготвянето на сироп от борови иглички не изисква много време и съставки, но той трябва да отлежи 40 дни на слънце преди употреба, което трябва да се има предвид, когато планирате да започнете да го използвате.

Съставки:
1 кг иглички от бор, ела или смърч
1 кг захар
1 лимон

Приготвяне:
Измийте игличките добре и ги оставете да изсъхнат.

Изсипете тънък слой захар на дъното на чист и сух буркан.

Отгоре разпределете дебел слой иглички.

Редувайте слоевете до горе.

Можете също така да добавите няколко резенчета лимон между няколко слоя, ако искате цитрусов аромат.

Затворете плътно буркана и го оставете на слънчево място.

През това време игличкте ще освободят смолата, от която се образува сиропът.

След 40 дни (5-6 седмици) сиропът се прецежда и се изсипва в по-малки буркани.

Съхранявайте го плътно затворен в хладилника.

Можете да го консумирате ежедневно и се препоръчва да приемате две до три супени лъжици през зимните месеци като превенция на възпаленията на дихателните пътища.

Вижте още: Красиви кифлички с домашно сладко

Не го използвайте като добавка към чайове, защото горещата вода ще унищожи повечето от активните здравословни съставки.

Може да се използва и от деца на възраст над 1 година.

Бременните жени не трябва да използват продукти, направени от борови иглички или други вечнозелени растения, тъй като някои активни съставки в тях могат да навредят на плода.