НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как да си приготвите сок от бъз?

Как да си приготвите сок от бъз?

Сок от бъз - вкусна напитка, която стимулира отслабването
Сок от бъз - вкусна напитка, която стимулира отслабването

Сок от бъз – вкусна напитка, която стимулира отслабването, повишава имунитета и още куп ползи за здравето.

Сокът или чаят от бъз могат да излекуват алергии, да ускорят отслабването, да прочистят тялото от токсини и да повишат имунитета.

Съставки:
20 големи цвята от бъз
1 литър вода
800 г захар
сок от 1 лимон

Накиснете цветовете в литър вода. Когато наберете цветовете, поставете ги на бял лист или хартия, така че всички малки буболечки да излязат от тях. Берете цветовете по обяд, при хубаво и слънчево време.

Покрийте съда с водата и цветовете и го оставете за 24 часа на студено, но не и в хладилник. Прецедете течността през марля и отцедете добре цветовете.

Към получената течност добавете 800 г захар и сока от един лимон. Оставете да престои още 24 часа, точно както предния ден. Разбърквайте от време на време, за да се разтопи захарта.

Прецедете получения сироп още веднъж през двойна марля и го съхранявайте в стъклени бутилки в хладилник. Този сок се пие разреден с вода.

Рецепта за сироп от бъз, без захар и консерванти
Съставки:
10 прясно набрани цветове с големината на длан
1,5 литра вода
един лимон
стевия или мед

Приготвяне:
Накиснете цветовете в студена вода. Оставете ги да престоят един ден на тъмно и хладно място. След това, прецедете водата и добавете изцедения сок от един лимон. Подсладете със стевия или мед на вкус.

Съхранявайте една част от сока в пластмасови бутилки във фризера, за да не се развали, тъй като е без консерванти.

Берете цветовете при слънчево време.

Рецепта за сок от бъз и мента
Съставки:
40 цвята от бъз
4-5 шепи пресни листа от мента
3 литра вода
30 г лимонена киселина
3 кг захар

Измийте добре цветовете от бъз и листата от мента със студена вода. Поставете захарта във водата и варете, докато се разтопи напълно. Оставете сиропа да се охлади, след това, добавете лимонената киселина, бъза и ментата.

Оставете сместа покрита за 24 часа. След това прецедете през марля, съхранявайте в бутилки и сокът ви е готов. Разрежда се на вкус.

Сок от бъз с коприва
Съставки:
15 цвята от бъз
15 млади връхчета коприва
3 литра вода
40 г лимонена киселина
2 лимона
1 грейпфрут
3 кг захар

Накиснете цветовете и копривата във вода с лимонена киселина, парчетата лимон и изцедения грейпфрут. Разбъркайте добре и оставете на хладно и тъмно място за 24 часа. На втория ден прецедете течността, след това, добавете захар и разбъркайте добре.

Оставете да престои още 24 часа с периодично разбъркване. След 48 часа сокът е готов и можете да го съхранявате в стъклени бутилки. По този начин можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.

Вижте още: Колонни ябълкови дървета

Класическа рецепта
Съставки:
30 цвята от бъз
3 литра вода
40 г лимонена киселина
3 лимона
3 кг захар

Накиснете цветовете във вода с лимонената киселина и нарязания на кръгчета лимон. Разбъркайте добре и оставете на хладно и тъмно място за 24 часа.

Прецедете на следващия ден, след това добавете захар и разбъркайте добре. Оставете да престои още 24 часа с периодично разбъркване. След 48 часа сокът е готов за съхранение в стъклени бутилки. По този начин можете да го съхранявате до една година на хладно и тъмно място.