НАЧАЛО ЗДРАВЕ Сироп и мед от смърчови връхчета

Сироп и мед от смърчови връхчета

Сироп от смърчови връхчета при респираторни проблеми
Сироп от смърчови връхчета при респираторни проблеми

Сироп от смърчови връхчета трябва да има във всяка къща!

Младите, пролетни издънки от светлозелен смърч са истинско богатство. През пролетта те са богати на витамин С, който укрепва имунната система, прочиства тялото и му дава сила и енергия. Освен това, те помагат в борбата със стреса и психическия или физическия дисбаланс. Смърчовите издънки имат благоприятен ефект върху дихателните пътища, помагат при астма, кашлица и ринит, облекчават болките в мускулите и ставите. Днес ще разберете как да си направите лечебен сиро и мед.

Тези млади издънки са все още меки, така че дори могат да се добавят към салати. В допълнение към вече споменатите ползи, издънките също улесняват възстановяването от болести и намаляват общата умора и изтощение.

Младите издънки могат да се събират от април до юни, на по-топли места се появяват още по-рано, а на по-студени места по-късно. В идеалния случай издънките трябва да бъдат около 3 см.

Събирайте ги в сухо време.

100-годишна рецепта за сироп от смърчови връхчета
Съставки:
връхчета от млад смърч
захар
органичен лимон

Приготвяне:
Измийте младите смърчови връхчета и оставете водата да се отцеди. В по-голям буркан сложете слой връхчета – около 3 см, покрийте със слой от 1,5 см захар, поставете резенчета лимон и редувайте, докато бурканът се напълни (последният слой трябва да е от захар). Натиснете внимателно, покрийте с фолио и фиксирайте с ластик или връв.

Поставете буркана на слънчево място, за предпочитане на перваза на прозореца и оставете да престои поне 3 седмици. След това, прецедете през тензух, изсипете в малки бурканчета, затворете и съхранявайте в хладилника.

Можете да поставите няколко канелени пръчици в бурканчетата.

За облекчаване на кашлицата и настинката използвайте 1-3 супени лъжици.

Една чаена лъжичка на ден ще предотврати появата на настинка. Сиропът укрепва имунната система.

Облекчава симптомите на ревматизъм, болки в крайниците и мускулите, както и помага за отстраняването на токсичните вещества от тялото.

Може да се използва и за палачинки или овесени ядки.

Мед от смърчови връхчета
Съставки:
500 г смърчови връхчета
500 мл вода
500 г захар
1 голям лимон
1 чаена лъжичка лимонена киселина

Приготвяне:
Измийте смърчовите връхчета, залейте ги със студена вода. Варете ги на бавен огън за 20-30 минути. След това, добавете нарязания лимон и оставете да престои поне 24 часа. Разбърквайте от време на време.

Вижте още: Отглеждане и грижи за тиквичките

На следващия ден внимателно отстранете смърчовите връхчета, добавете захар към течността и варете много бавно на тих огън, докато се образува гъст мед. Изсипете още горещия мед в стерилизирани и сухи буркани, обърнете с главата надолу за няколко часа. След като бурканите се охладят, съхранявайте меда в хладилника.