НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Бананови кори – гаранция за здрава реколта

Бананови кори – гаранция за здрава реколта

Бананови кори за доматите - естествен тор за здрава реколта
Бананови кори за доматите - естествен тор за здрава реколта

Бананови кори за доматите – естествен тор за здрава реколта

Ако искате да получите богата и вкусна реколта от домати, добавете този тор в дупките при засаждане. Благодарение на него разсадът бързо се адаптира към новата среда, развива силни корени и започва да расте бързо. Растенията не се разболяват. Торът е органичен и ще получите отлична и здрава реколта!

Необходими са ви сушени и натрошени кори от банан.

Изсушете предварително банановите кори. След това, ги нарежете на парчета с ножица.

Направете дупки за засаждане с правилната дълбочина за вашия разсад.

Добавете шепа бананови кори във всяка ямка. Смесете ги с почвата. След това, полейте добре с престояла вода.

Засадете разсада от домати в подготвените дупки. Така корените ще започнат да се развиват бързо, тъй като повърхностният слой на почвата се загрява по-бързо. В резултат на това храстите ще имат голяма и силна коренова система, което определя отличното развитие на вегетативните части на растението.

Банановите кори са отличен източник на фосфор и калий.

Фосфорът стимулира развитието на нови пъпки и помага на растенията да издържат на неблагоприятните метеорологични условия (през пролетта времето е нестабилно: силен вятър, парещо слънце, нощни студове).

Вижте още: Пилешко месо със зеле и ориз

А калият е необходим за повишаване качеството на реколтата и контрола на патогенните гъби. Той задържа водата в почвата, което е много важно за растенията.

Вероятно се чудите дали можете да използвате свежи бананови кори за доматите. Отговорът е “не”! Тя няма да отдели полезни микроелементи, а просто ще изгние под растенията, като ще привлече мравки и насекоми.