НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да се справим с теления червей по картофите?

Как да се справим с теления червей по картофите?

0
Борба с теления червей по картофите - естествен и безвреден начин
Борба с теления червей по картофите - естествен и безвреден начин

Борба с теления червей по картофите – естествен и безвреден начин!

Ако забележите черни точки от външната страна на клубените това означава, че теленият червей е избрал картофената ви градина. Този червей прегризва тунели в картофа и той става неизползваем.

Ако не искате да третирате картофите с химикали, трябва да се опитате да преборите теления червей с помощта на доказани и безопасни народни средства.

Първото нещо, което трябва да направите е да разорете мястото дълбоко. Но това трябва да се прави не след прибиране на реколтата, както често се случва, а след студовете.

Така вредителят ще бъде на повърхността на земята или много близо до нея и ще умре от студа.

Теленият червей живее на дълбочина около 20 см. Можете да примамите червеите, като използвате много проста стръв. За да направите това, трябва да вземете парчета картофи, цвекло и накиснати трици и да ги заровите близо до повърхността.

Мястото, където е заровена стръвта, трябва да бъде маркирано с колче. След няколко дни около стръвта ще се съберат червеи. Прекопайте мястото, за да унищожите вредителите. Повторете отново, докато унищожите всички червеи.

Когато се борите с този червей, е важно да имате предвид, че той може да се движи само вертикално. Следователно ларвите, които са далеч от стръвта, може да не я намерят. Ето защо е препоръчително да заровите няколко примамки на кратко разстояние.

Препоръчително е да заровите такива примамки около две седмици преди засаждането на картофите или други култури. Можете да направите капани от царевични кълнове.

Народни средства за борба с теления червей
Пригответе много слаб разтвор на калиев перманганат и полейте почвата с него преди засаждането. Препоръчително е разтворът да се излее директно в дупката, по един литър за всяка.

Вижте още: Апетитна зеленчукова запеканка

Може да обработите клубените с калиев перманганат непосредствено преди засаждането. За това се приготвя по-силен разтвор и посадъчният материал се накисва в него за няколко минути. Но този метод е ефективен, ако на мястото няма много телени червеи.

По време на засаждането във всяка дупка трябва да се поставят шепа лукови люспи, които теленият червей не харесва особено. През есента на мястото трябва да се прекопаят хвойнови игли, за да се прогони теленият червей.