НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползи от лененото семе за здравето

Ползи от лененото семе за здравето

0
Ползи от лененото семе за здравето и красотата
Ползи от лененото семе за здравето и красотата

Ползи от лененото семе за здравето и красотата

Лененото семе е най-добре да се използва веднага след като го смелите.

Съдържа омега-3 мастни киселини, които засилват кръвообращението и имат противовъзпалителен ефект. Помага при остеопороза, като намалява риска от фрактури на костите и осигурява умерена защита срещу диабет тип 2.

Богато е на магнезий, манган, фосфор, мед и тиамин.

Две супени лъжици ленено семе съдържат 6 грама фибри и 4 до 5 грама растителни протеини. Магнезият подобрява настроението и по-доброто качество на съня, манганът произвежда колаген и по този начин влияе върху здравето на кожата и костите. Фосфорът помага за образуването на клетъчни структури и укрепва костите. Медта участва в производството на енергия и колаген и е необходим за производството на червени кръвни клетки, които доставят кислород в нашето тяло. Тиаминът ни дава енергия и помага на нервната система. Най-добре е да го смелите и да го изядете веднага, защото е много чувствително към светлина и въздух.

Предотвратява преждевременното стареене
Лененото семе е основен източник на антиоксиданти, наречени полифеноли. Предпазва от сърдечни заболявания, рак и оксидативен стрес, който уврежда клетките. Смята се, че лененото семе предотвратя преждевременното стареене и невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Бори се срещу лошия холестерол
Добрите мазнини в лененото семе понижават високото кръвно налягане, предотвратяват образуването на плака в артериите, понижават нивата на “лошия” холестерол и предотвратяват инсулт.

Фибрите улесняват храносмилането
Лененото семе съдържа разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите фибри ускоряват метаболизма, като спомагат за по-лесното изхвърляне на изпражненията.
Неразтворимите фибри, от друга страна, стимулират храносмилателната система и по този начин влияят на правилното функциониране на червата.

Противоракови ефекти
Проучванията показват, че лененото семе предотвратява развитието на тумори, особено рак на гърдата, простатата и дебелото черво. Ленът е богат на лигнини, за които се счита, че имат антиангиогенни свойства, тоест предотвратяват растежа на тумори. Проучване, включващо повече от 6000 жени, установи, че жените, които редовно консумират ленено семе, са по-малко склонни да развият рак на гърдата.

Регулира диабета
Лигнините в лененото семе намаляват риска от диабет. Според изследване тези, които ядат по 13 г ленено семе всеки ден, имат по-ниски нива на глюкоза и инсулин в кръвта.

Вижте още: Домашен тор за чушки

Гладка кожа и красива фигура
Хората, които консумират ленено семе имат по-здрава кожа. Лененото семе, в комбинация с водата, създава гелоподобна структура, която забавя изпразването на стомаха и осигурява силно усещане за ситост.

Менопауза и борба с горещите вълни
Според някои изследвания лененото семе може да помогне в борбата с горещите вълни при менопауза.

Най-добре е да консумирате току що смляно ленено семе. Използвайте го в каши, салати, като добавка към варени зеленчуци, печива. Всяко яйце в печивата може да бъде заменено с една супена лъжица ленено семе и три супени лъжици вода.

Както виждате невероятните ползи от лененото семе за здравето са наистина много.