НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Защитете доматите от болести!

Защитете доматите от болести!

Защита на картофите и доматите от болести и вредители
Защита на картофите и доматите от болести и вредители

Защита на картофите и доматите от болести и вредители

Тези зеленчуци са доста капризни и изискват грижи. Те реагират на промените в температурата и метеорологичните условия и са силно податливи на гъбични заболявания. Първоначално по листата се появяват сиво-зелени петна, които с времето стават кафяви. По-късно болестта се разпространява по стъблата, плодовете и съседните растения. Борбата с тази болест е доста трудна, така че е по-добре да се съсредоточите върху превенцията.

Как да предотвратите разпространението на болестта?
Не отглеждайте домати в близост до картофи. Патогенните спори обикновено атакуват първо картофите, а след това бързо се разпространяват и заразяват доматите.

Поливайте доматите, така че да не мокрите листата.

Разсадът трябва да се засажда на подходящо разстояние един от друг (растенията не трябва да се докосват). Тогава те ще имат достатъчно слънце и влагата няма да се натрупва между листата.

Когато доматите започнат да плододават, отстранете долните листа.

Можете да изберете сортове, които са по-малко чувствителни към измръзване. Това не гарантира, че доматите никога няма да се разболеят, но рискът ще бъде по-малък. Много ранните сортове започват да плододават, преди болестта да се е развила.

Постоянно наблюдавайте храстите и незабавно отстранявайте заразените части. Най-добре е да ги изгорите, за да предотвратите разпространението на спорите. Не садете картофи и домати на мястото, където е имало болни растения. Има риск патогенните спори да оцелеят през зимата и да нападнат растенията отново, когато времето се стопли.

Ако отглеждате домати в оранжерия, редовно проветрявайте.

Можете да поставите медна жица в стеблото. Направете това веднага щом се появят първите плодове. Медните йони се борят с опасните спори.

Естествен разтвор за пръскане
Изсипете една чаена лъжичка сода в един литър вода и напръскайте доматите. Не забравяйте да го правите сутрин. Това ще предпази листата от вредното въздействие на слънцето. Повтаряйте процедурата на всеки две седмици и след всеки дъжд.

Пригответе разтвор от хрян. Изсипете 500 г прясно набрани листа във вода (приблизително 5 л) и оставете на сянка за около 3-4 седмици. Когато листата започнат да се отделят от дръжките, това е знак, че средството е готово. Разредете го 1:5 и напръскайте доматите. Можете да направите разтвор от коприва.

Пригответе разтвор от чесън. Нарежете 3-4 скилидки чесън, залейте ги с вода и сложете на топло за един ден. Можете да го използвате след 24 часа. Разредете с вода в съотношение 0,5:0,5 и напръскайте разсада.

Вижте още: Защо гъбите за миене на съдове са с различни цветове?

За пръскане можете да използвате и мая. Разтворете едно пакетче мая в 10 литра вода, изчакайте един час и използвайте. Пръскайте доматите веднъж седмично с този разтвор.

Можете да използвате и отвара от лук, коприва или обикновено мляко.

Когато отглеждате домати, обърнете специално внимание на профилактиката на заболяванията.

За защита на картофите и доматите от болести използвайте естествени средства, за да си гарантирате здрава и богата реколта.