НАЧАЛО ЗДРАВЕ Запазете добрата си памет и подобрете работата на мозъка!

Запазете добрата си памет и подобрете работата на мозъка!

0
За по-добра памет яжте следните 3 продукта всеки ден!
За по-добра памет яжте следните 3 продукта всеки ден!

За по-добра памет е важно да спазвате няколко правила и да добавите основни храни към диетата си.

Прекарваме много време в грижи за красотата и здравето на телата си, но забравяме за най-важния орган в тялото си – мозъка.

Здравият мозък ни позволява да учим и да помним, да общуваме, да решаваме проблеми и да вземаме решения. Това е контролният център на нашето тяло, той е отговорен за сърдечния ритъм и дишането, за движението на тялото, чувствата и мислите ни.

Мозъкът обаче може да показва признаци на когнитивен спад и намаляване на паметта след 20-годишна възраст.

Следователно, здравословният начин на живот (балансираното хранене, редовните упражнения и сън, отказването от алкохола и тютюнопушенето) е от ключово значение за поддържане на правилната мозъчна функция и благосъстояние.

За щастие има някои продукти, които могат да помогнат за подобряване на паметта, концентрацията, координацията и скоростта на мисловните процеси.

За да подмладите мозъка си с около 10 години и за по-добра памет, яжте тези 3 продукта всеки ден.

Тиквени семена
Те регулират функциите на щитовидната жлеза, спират прекомерното износване на ставите, нормализират съсирването на кръвта и поддържат паметта. Поради високото съдържание на протеини, витамини и цинк, тиквените семки не позволяват разграждането на мозъчните клетки и предотвратяват свързаните с възрастта нарушения на паметта.

За подобряване на умствената функция на възрастните хора се препоръчва да се ядат 140 г сурови тиквени семки на ден. Семената могат да се ядат отделно или да се добавят към сладкиши и салати.

Магданоз
Ежедневната употреба на магданоз може не само да забави стареенето на тялото, но и да съхрани добрата памет. Добре известно е, че появата на нови невронни връзки в мозъка подобрява нашата интелигентност, настроение и навици. Те ни дават възможност да изучаваме нови езици, да мислим бързо и да се ориентираме.

Магданозът съдържа веществото апигенин, което помага на клетките да създават нови невронни връзки и нервни клетки, отговорни за мозъчната функция и паметта. Яжте поне 50 грама пресен магданоз всеки ден, заедно със салати, сандвичи или смутита.

Бобови растения
Ако бобът не е в ежедневното ви меню, време е да го включите. Той е идеален източник на лесно смилаеми протеини и целулоза, нискокалоричен е, ще ви помогне да останете бдителни и ще предотврати развитието на деменция.

Бобовите растения съдържат голямо количество желязо – важен елемент за мозъка ни.

Какаови зърна
Те съдържат много антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали. Затова на възрастните хора се препоръчва да пият чаша какао на ден, за да забавят процеса на стареене.

За по-добра памет яжте следните 3 продукта всеки ден!

Освен това, можете да разчитате на други продукти за подобряване на паметта: зелени листни зеленчуци, орехи,
пълнозърнести храни, риба, зехтин и зелен чай.

Вижте още: Домашно сирене

Мислете за мозъка като за мускул, който искате да тренирате. Тренирайте паметта си постоянно: решавайте кръстословици, учете наизуст стихове и цитати.

Следвайки тези указания и тренирайки, ще подобрите и запазите паметта си.