НАЧАЛО ЗДРАВЕ Какво трябва да знаете, ако сте кръвна група 0?

Какво трябва да знаете, ако сте кръвна група 0?

Кръвна група 0 - рискове и плюсове за здравето
Кръвна група 0 - рискове и плюсове за здравето

Кръвна група 0 – рискове и плюсове за здравето!

Човешката кръв е класифицирана за първи път на 4 типа през първото десетилетие на 20-ти век от австрийския лекар Карл Ландщайнер.

Важно е да знаете каква е вашата кръвна група, тъй като съвпадението е от съществено значение за безопасното преливане.

Как се определят кръвните групи?
Кръвните групи се класифицират въз основа на наличието или отсъствието на определени антигени, които могат да предизвикат имунен отговор, когато са чужди на тялото. Тези антигени могат да накарат имунната система на пациента да атакува прелятата кръв. Ето защо, е толкова важно да знаете вашата кръвна група.

Характеристика на кръвните групи
Има 4 основни кръвни групи, които се определят от наличието или отсъствието на А и В антигени на повърхността на червените кръвни клетки и А и В антитела в плазмата. В допълнение към А и В антигените, има протеин, наречен Rh фактор, който може да присъства или не.

Общо има 8 кръвни подгрупи: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + и AB-. O кръвна група не съдържа A или B антигени в еритроцитите, но съдържа A и B антитела в плазмата.

Тип I или нула – I (0) е най-често срещаната кръвна група, представляваща 37% до 53% от хората от различни етнически и расови групи.

Хората с кръвна група 0 са универсални донори.
Хората с O + кръвна група могат да дарят кръв и на всичките 4 групи, но само на хора с RH положителна подгрупа (O +, A +, B +, AB +). Червените клетки от O кръвна група могат да се преливат на всичките 8 подгрупи, което ги прави универсална кръвна група, която винаги е необходима за спешни кръвопреливания. Освен това, тя е най-безопасната за новородени, чиято имунна система е слабо развита.

Притежателите на кръвна група O могат да получават кръв само от кръвна група O.

Хората с O + групата могат да получават кръв от хора с O + и O- групите, докато тези с O- група могат да получават кръв само от същия тип. При спешни случаи O-, може да бъде заменена с O + кръв.

Опасности за здравето
Има някои теории за рисковете и плюсовете за здравето за хората с различни кръвни групи.

По-специално се смята, че хората с кръвна група О са по-податливи на определени бактериални и вирусни инфекции, отколкото други кръвни групи като: чума, холера и туберкулоза. Някои проучвания също показват, че рискът от язва на дванадесетопръстника при тях е с 35% по-висок в сравнение с хората от кръвни групи A, B и AB.

Намален риск от Covid-19
Статистиката показва, че хората с кръвна група 0 са много по-малко склонни да развият тежката форма на заболяването, отколкото други групи. Те са и кръвната група с най-малко заразени.

При тях е най-нисък рискът от развитие на коронарна болест на сърцето и рак на панкреаса в сравнение с хората от кръвни групи A, B и AB.

Рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания и когнитивни разстройства е по-нисък при тях. Поддържането на здравословен начин на живот и контролът на рисковите фактори за здравето е от съществено значение за профилактиката на заболяванията, независимо от кръвната група.

Вижте още: Картофен пай със зелен лук

Кръвна група и диета
Може би сте чували за така наречените диети според кръвната група. Въпреки високата им популярност, няма научно потвърждение за валидността на диетата по кръвна група.

Кръвна група и личност
Влиянието на кръвната група върху личността е доста противоречива тема, но теорията е много популярна в някои страни, особено в Япония. Японците вярват, че хората с кръвна група 0 са щедри, страстни, общителни и финансово успешни. Най-подходящи партньори за тях са от групи 0 и А.