НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво показва желанието да се ядат определени храни?

Какво показва желанието да се ядат определени храни?

0
Яде ви се сладко, солено или мазно - какво ви казва тялото с това?
Яде ви се сладко, солено или мазно - какво ви казва тялото с това?

Яде ви се сладко, солено или мазно – какво ви казва тялото с това?

Всеки човек има моменти в живота, когато се изкушава да изяде нещо определено – шоколадово блокче, мазен бургер, порция паста или нещо друго.

Разбира се, тялото често се опитва да постигне състояние на комфорт и да преодолее стреса.

Но, понякога, това специфично желание може да означава, че на тялото му липсват хранителни вещества или има проблеми с хормоните.

Понякога, можете да си позволите да се поддадете на желанието си да ядете нещо мазно или вредно, но тялото няма да има недостиг на хранителни вещества, при пълноценна и балансирана диета.

Добрата новина е, че тялото е достатъчно умно само по себе си, така че в моментите, когато нещо започне да липсва, то дава своеобразен сигнал – „нещо трябва да се промени“.

Яде ви се сладко
Всъщност в тези моменти, когато искате нещо конкретно, тялото сигнализира за липса на нещо. Ако искате шоколад, това не означава, че на тялото му липсва шоколад.

Това е по-скоро признак за недостатъчно количество магнезий, хром или витамин В. За да компенсирате този дефицит, можете да приемате хранителни добавки или наистина да си позволите малко шоколад.

Черният шоколад с поне 70% какао е отличен източник на магнезий. Шепа бадеми също ще помогне да попълните нивата на магнезий.

Въпреки че шоколадът се счита за сладък и съдържащ захар, ако ви се иска нещо сладко за ядене или пиене, това може да сигнализира за ниска кръвна захар или дехидратация. Но преди да вземете нещо сладко, първо трябва да изпиете чаша вода.

Ако след известно време желанието ви не е изчезнало, тогава е по-добре да дадете предпочитание на плодовете.

Яде ви се солено и мазно
В моменти на повишен стрес – работа, празници, личен живот – може да се появи желание за нещо солено. Това може да означава недостиг на витамин В.

Включете в менюто си пилешко, телешко, яйца, млечни продукти, херинга.

Желанието за солено също може да сигнализира за излишък на захар в храната, недостиг на натрий или твърде много калий.

Ако ви се ядат мазни или пържени храни, тогава най-често проблемът е недостигът на незаменими мастни киселини. Но е важно да запомните, че мазният бургер, пицата, пилешките крилца и други подобни имат високо съдържание на трансмазнини – мазнини, които увеличават срока на годност на храната, намаляват цената и причиняват сърдечни заболявания.

Отдайте предпочитание на авокадото, лъжица кокосово масло, салати със зехтин и балсамов оцет. Ядките и семената, които съдържат здравословни мазнини, също са добри варианти. Можете да си хапнете сьомга, херинга или просто да приемате капсули с рибено масло.

Ядат ви се въглехидрати и червено месо
Чувството за глад за хляб, тестени изделия и други храни, съдържащи въглехидрати, показва недостиг на азот. Яжте месо (пилешко, свинско, телешко) и риба. Шепа ядки или хумус също ще помогнат.

Ако горепосочените продукти не помогнат, тогава има вероятност на тялото да му липсва комфорт.

Когато се консумират храни за комфорт, тялото започва да произвежда невротрансмитера допамин, който в тялото отговаря за центровете за удоволствие. Ако случаят е такъв, по-добре се откажете от въглехидратите и се опитайте да направите нещо, което ще ви достави удоволствие, като например разходка или среща с приятели.

Вижте още: Картофи с яйчена заливка

Ако ви се яде червено месо, тялото ви може да има недостиг на протеини, желязо, аминокиселини или фосфор. За да попълните запасите си с желязо, отдайте предпочитание на сушените плодове, цвеклото, боба или сините сливи.

Тези храни съдържат достатъчно желязо и няма да натоварят излишно храносмилателната система.

Във всеки случай, винаги трябва да слушате тялото и неговите желания.