НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ако тялото е стресирано, то изпраща сигнали

Ако тялото е стресирано, то изпраща сигнали

Сигнали на стрес, които тялото ви изпраща. Не ги пренебрегвайте!
Сигнали на стрес, които тялото ви изпраща. Не ги пренебрегвайте!

Сигнали на стрес, които тялото ви изпраща, когато сте претоварени психически или физически

Динамичният ритъм на живота, когато много събития могат да се случат за един ден, често води до стрес. Той се превръща в наш постоянен спътник, поради което спираме да го забелязваме. Въпреки това, тялото непременно ще реагира на състояние на психически или емоционален стрес, причинен от неблагоприятните обстоятелства.

Физически и емоционални сигнали на стрес
Има редица физически и психически признаци, които предполагат, че стресът ни влияе, въпреки усилията ни да се успокоим. Обърнете внимание на физическите прояви.

Акне по тялото
Пъпките се появяват първо на лицето, защото в състояние на възбуда често докосваме лицето си с мръсни ръце. Акнето се появява и по врата.

Косопад
Продължителният стрес или острият емоционален изблик водят до промяна в космените фоликули, косата не получава адекватно подхранване и започва да пада.

Главоболие
Стресът води до безсъние, дехидратация и повишена консумация на сладкиши или алкохол, което от своя страна допринася за появата на главоболие. Вярно е и обратното: колкото по-често ви боли главата, толкова по-високо е нивото на стрес.

Чести настинки и инфекциозни заболявания
Намаленият имунитет “отваря вратата” към тялото на много вируси и бактерии.

Нарушение на работата на стомашно-чревния тракт
Излагането на стрес може да причини запек или диария, болки в стомаха или подуване на корема.

Безсъние
Претоварването с работа, постоянното решаване на нови и нови задачи и тревожността не дават възможност за почивка преди лягане, което води до безсъние. И това може да доведе до спад на енергията и липса на сила на следващия ден.

Промени в апетита
Могат да настъпят крайности: или пълна липса на апетит, или постоянна консумация на храна без засищане.

Вижте още: Сметанова торта с крем-желе

Има и емоционални промени в поведението на човек, изложен на постоянен стрес. Той става капризен, лесно уязвим, често депресиран или напрегнат, трудно му е да се отпусне.

Ако забелязвате тези симптоми у себе си, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да се справите със стреса с по-малко загуби. Важни са правилното хранене, редовният сън и физическата активност.