НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как да си направите тинктура от борови шишарки?

Как да си направите тинктура от борови шишарки?

0
Тинктура от борови шишарки - лек за щитовидната жлеза
Тинктура от борови шишарки - лек за щитовидната жлеза

Тинктура от борови шишарки е едно много полезно средство, което трябва да има във всяка къща и всяка жена трябва да знае поне една рецепта за приготвяне.

Състоянието на недостатъчно производство на тиреоидни хормони се нарича хипотиреоидизъм. Най-честата причина за хипотиреоидизъм е хроничното автоимунно възпаление на щитовидната жлеза.

За хората, които страдат от това състояние, народната медицина препоръчва следната проста рецепта за тинктура от борови шишарки.

Необходими съставки:
15 млади шишарки
50 мл домашна ракия

Приготвяне:
Наберете 15 млади шишарки (с размери 3-5 см). Нарежете ги възможно най-ситно. Залейте ги с 50 мл качествена водка или домашна ракия и ги оставете да престоят в покрит буркан десет дни. След това, прецедете течността.

Борът отдавна се използва в народната медицина при лечение на ревматизъм и за пречистване на дихателните органи, както и при лечение на кашлица и белодробни заболявания и хипотиреоидизъм.

Борът е едно от най-разпространените иглолистни дървета и всички части на това дърво имат лечебни свойства. Най-ефективни са, когато се събират през пролетта.

Борови връхчета, млади издънки, млади шишарки, смола, борова кора – всички те имат лечебен ефект. Игличките се използват пресни, тъй като при изсушаването им се губи витамин С. Малко хора знаят, че лечебната сила на игличките е до 80 процента по-висока, ако се разделят на по-малки части.

Шишарките се използват, докато са млади, с размери 3-5 см, защото при по-нататъшното им узряване придобиват дървесна форма и те губят всички лечебни свойства.

Вижте още: Сладко от сливи и фурми срещу запек

Също така, за зимата трябва да си оставите буркан с мед от шишарките. Съберете млади зелени шишарки, залейте ги с вода, за да ги покриете и след това ги варете 20 минути в затворен съд. След това, те трябва да престоят 24 часа. Добавете захар в съотношение 1:1 и варете като обикновено сладко.

Три пъти на ден приемайте по чаена лъжичка мед, за да подсилите имунитета при настинка, грип и респираторни заболявания.