НАЧАЛО ЗДРАВЕ Как да си помогнете при сърдечен удар, ако сте сами?

Как да си помогнете при сърдечен удар, ако сте сами?

Ако получите сърдечен удар и сте сами - ето какво да направите
Ако получите сърдечен удар и сте сами - ето какво да направите

Ако получите сърдечен удар и сте сами – ето какво да направите!

Представете си, че е 19:25 часа. Прибирате се вкъщи (разбира се сами) след необичайно тежък работен ден. Много сте уморени и разстроени.

Изведнъж, започвате да изпитвате силна болка в гърдите, която започва да се разпространява към ръката и челюстта. Най-близката болница е на 5 км от дома ви. За съжаление не знаете дали можете да стигнете до нея. Преминали сте курс за първа помощ и сърдечен масаж, но не са ви научили как да го направите на себе си.

И всъщност не е толкова лесно, както се показва по филмите и телевизионните предавания, така че без подходяща подготовка пак нямаше да успеете.

Ако получите сърдечен удар е важно да реагирате бързо.

Тъй като много хора са сами по време на инфаркт, преди човек да изгуби съзнание, той има само около 10 секунди, след като сърцето му започне да бие учестено и той усеща, че ще припадне.

Поемете дълбоко въздух и започнете да кашляте енергично и многократно. Кашлицата трябва да бъде дълбока и продължителна, като отхрачване. Вдишването и изкашлянето трябва да се повтарят приблизително на всеки 2 секунди без прекъсване, докато пристигне помощ или докато не почувствате, че сърцето отново започва да бие нормално.

Дълбокото вдишване доставя кислород до белите дробове, а движението при изкашляне притиска сърцето и поддържа циркулацията на кръвта. Компресивното налягане върху сърцето също му помага да възстанови нормалния си ритъм. По този начин жертвите на сърдечен удар могат да стигнат до болницата.

Кажете на колкото се може повече хора за това. Може да спасите живота им!

Вижте още: Природен антибиотик срещу вируси и бактерии

Вместо да изпращате шеги, моля, изпратете това съобщение, което може да спаси живота на човек. Ако това съобщение ви се връща повече от веднъж, не се дразнете, напротив, трябва да се радвате, че имате много приятели, които се грижат за вас и продължават да ви напомнят как да се справите при такъв проблем.

Не забравяйте да споделите това с приятелите и семейството си!