НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползите за здравето от смокиновите листа

Ползите за здравето от смокиновите листа

0
Смокинови листа при диабет и високо кръвно налягане
Ползите за здравето от смокиновите листа

Смокинови листа при диабет, високо кръвно налягане, кожни заболявания и куп други здравословни проблеми са използвани още от времето на нашите прабаби и дядовци.

Страдате от диабет, язва на стомаха, бронхит или високо кръвно налягане? Направете си лечебен чай от смокинови листа!

Ако досега сте се наслаждавали само на ползите от сочните и сладки смокини, предлагаме ви да се възползвате от лечебните свойства на листата им.

Хранителни свойства и ползи
Листата на смокинята са богати на антиоксиданти и фибри. Съдържат витамини А, В1 и В2 и минералите: калций, желязо, манган, фосфор, калий и натрий.

Въпреки че плодовете не се препоръчват за диабетици поради високите им нива на захар, смокиновите листа са много здравословни и полезни за тази група хора, защото помагат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Добрата новина е, че като консумирате чай, можете дори да предотвратите диабет, защото ще увеличите инсулиновата си чувствителност.

Листата на смокинята се препоръчват особено при заболявания на органите на пикочната и храносмилателната система.

Консумацията им помага за понижаване на високото кръвно налягане и нивата на триглицеридите в кръвта, като по този начин осигурява допълнителна защита на сърцето и кръвоносните съдове.

Въпреки че определено ниво на триглицериди е необходимо за добро здраве, излишъкът на триглицериди в организма значително увеличава риска от затлъстяване и сърдечни заболявания.

Именно смокиновият лист помага за тяхното понижаване и регулиране.

Ползи от смокиновите листа:
– регулират нивата на кръвната захар
– подпомагат отслабването
– стабилизират кръвното налягане
– понижават триглицеридите
– укрепват костите
– помагат при кожни заболявания
– помагат при анемия
– облекчават язвата на стомаха
– предотвратяват запек
– подобряват здравето на сърцето и кръвоносните съдове
– помагат при афти

Можете да дъвчете листата, което е чудесно при язва на стомаха.

Чай от смокинови листа
За лечебни цели се препоръчва да се пие около месец всеки ден и след това, се прави пауза за няколко седмици, така че повторната консумация да има също толкова силен лечебен ефект.

Смокинови листа при диабет
Залейте 2 чаени лъжички сушени смокинови листа с чаша (200 мл) вряла вода. Покрийте и оставете да престои 10-15 минути. След това, прецедете. Пийте по една чаша от този чай със закуската всяка сутрин.

Помощ при язва на стомаха и афти в устната кухина
Сдъвчете добре по 2 нежни смокинови листа всеки ден и ги поглъщайте. Освен че помагат при язви, ще освежат дъха ви и ще облекчат неприятните афти.

Вижте още: Обръщате ли внимание на знаците от Вселената?

При бронхит
Сварете 3 смокинови листа във вода с малко кафява захар и изпийте.

Чаят подобрява здравето на сърцето, понижава кръвното налягане и е отлично помощно средство при лечението на рак и анемия.