НАЧАЛО ЗДРАВЕ Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката

Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката

Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката
Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката

Недостигът на витамини и определени вещества влияе на психиката

Сред често срещаните психични патологии, които преследват съвременния човек, са: депресията, биполярното разстройство и тревожността.

Как храненето влияе на нервната система
Невроните са отговорни за създаването и предаването на импулси. За тяхното формиране тялото се нуждае от минерали и хранителни вещества, които хората получават чрез храната. При недостига им се променят скоростта на сигнала и чувствителността, появяват се раздразнителност и сънливост или възбуда и напрежение.

Мозъкът се нуждае от глюкоза и кислород, както и от много витамини, аминокиселини и органични съединения.

Правилната диета е един от компонентите на лечението на психичните разстройства.

Омега-3 мастни киселини
Мозъкът се нуждае от омега-3 мастни киселини всеки ден. Те осигуряват необходимите процеси в кръвоносните съдове, подобряват работата на кръвоносната и имунната системи.

Предотвратяват възпалението на мозъка, което причинява спадане на налягането, повишена нервност и възпаление.

Цинк
Той е част от много лекарства и витаминни комплекси, използвани за лечение на депресия. При диагностициране на неврози и емоционално разстройство при пациентите се наблюдава намаляване на тази микроклетка с 14-20% от нормата.

Съдържа се в твърдите сирена, водораслите, птичето месо и морските дарове. Можете да попълните запасите от цинк, като добавите покълнало жито към храната си и като пиете чаша ароматно какао за закуска.

Витамин В12
Недостигът на хранителни вещества отслабва нервната система, намалява ефективността на мозъка, причинявайки обостряне на психичните заболявания. Учените са доказали връзката между ниските нива на витамин В12 и депресията при хората. Витаминът се съдържа в рибите и животинските продукти, черния дроб, гъбите.

Витамин D
Често се свързва с формирането на костната система. Всъщност витамин D влияе на настроението, неговият дефицит причинява сезонна депресия и сънливост. Тялото се нуждае
от слънчева светлина за получаване на микроелемента. В малки количества може да се получи от мазни морски риби, жълтък, масло.

Допълнителни добавки с витамин D се препоръчват през есенния и зимния сезон. Някои страни въведоха разпоредби, позволяващи добавянето на витамин D в хранителните продукти.

Фолиан
Недостигът му може да доведе до появата на сезонно неразположение и симптоми на клинична депресия. Яжте повече боб и бобови растения, аспержи, портокали и фъстъци, за да предотвратите появата на раздразнителност и да увеличите жизнеността.

Йод
Ценният микроелемент участва в много процеси, подпомага работата на щитовидната жлеза. С намаляването на нивата му в организма, производството на хормони на щитовидната жлеза намалява, а те пряко влияят на настроението и благосъстоянието. Дефицитът на йод води до влошаване на мозъчната функция, децата помнят по-малко учебния материал. В случай на нарушение на хормоналния фон, човек става плачлив, сънлив с бързи промени в настроението.

Селен
Заедно с намаляването му в кръвта, нивото на някои хормони се нарушава. Токсините и свободните радикали се натрупват в тялото, което насърчава симптоми като мускулна слабост и склонност към лошо настроение.

В случай на недостиг на селен, обогатете диетата си с морски дарове, телешко, пилешко и млечни продукти.

Протеини
Разградените в червата протеини осигуряват на организма ценни аминокиселини, които поддържат мозъчната функция.

Ето защо, при предразположение към невроза и биполярно разстройство, лекарите препоръчват ежедневна консумация на месо и млечни продукти, сирене, яйца, гъби.

Желязо
Индийски експерти доказаха, че дефицитът на желязо е причина за хиперактивното разстройство с дефицит на вниманието при малките деца. Ниският процент на микроелементи причинява анемия и кислороден глад в мозъка, влияе върху мисленето и други процеси.

Вижте още: Нежен млечен десерт по нов начин

Консумирайте месо, цвекло, елда и сок от нар.

Тези витамини и микроелементи трябва да бъдат включени в диетата на всеки човек. Ако сте склонни към депресия, психични заболявания, хранете се добре и следете съдържанието на хранителни вещества в кръвта чрез тестове, тъй като недостигът на витамини влияе негативно на здравето на всеки човек.