НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Майка ми избра втория си съпруг пред мен, а сега иска аз...

Майка ми избра втория си съпруг пред мен, а сега иска аз да се грижа за нея

Дядовците и бабите понякога сами отглеждат внуците си
Дядовците и бабите понякога сами отглеждат внуците си

Дядовците и бабите понякога сами отглеждат внуците си.

За някои деца животът с баба и дядо е необходима мярка. А какво да кажем, ако майката изостави собственото си дете заради ново гадже? За съжаление подобни истории изобщо не са измислица, а тъжна реалност.

В детството всичко се възприема по различен начин. Детето израства с любовта и грижите на баба и дядо, без да се обиди на майка си. Вярва, че тя ще се върне и всичко ще си дойде на мястото. Но в днешната история, обаче, майката не се връща. По-скоро тя се връща при дъщеря си на стари години, когато вече има нужда от нейната помощ.

Никога не съм срещала баща си. Майка ми ме е родила, когато е била на 30. Мислеше, че никога няма да се влюби и да се омъжи. Но не се случи така! В живота на майка ми се появи мъж, а аз току-що бях навършила 8 години.

Тогава не разбрах какво се случва. Но майка ми отиде при новия си съпруг, а аз останах при баба и дядо. Всъщност те ме отгледаха и ме възпитаха. Най-интересното е, че майка ми живееше наблизо, но идваше при нас доста рядко, обаждаше се веднъж седмично и това беше всичко.

Бабите и дядовците понякога се грижат по-добре за своите внуци, отколкото техните родители. Много съм благодарна на баба ми и дядо ми, че не ме изоставиха. Животът ни беше добър. Имахме достатъчно пари, тъй като дядо ми работеше, а баба ми се занимаваше с шиене и плетене. Винаги съм носела много красиви дрехи, ушити от нейните златни ръце.

Баба не искаше хората да говорят за мен. Тя каза, че ме е взела при себе си, за да не се налага да живея с втория си баща. Оказа се, че не е най-приятният човек, беше някак нервен и неприветлив. Години по-късно научих цялата истина. Вторият ми баща не е искал да живея при тях.

Той поставил ултиматум на мама: или той, или аз. Ясно е кого е избрала. Аргументите на мама бяха, че вече не е млада и че това е последният й шанс да се омъжи. Смятала е, че след известно време нейният мъж ще ме приеме. Но това не се случи.

Нов проблем
Оттогава минаха много години. През цялото това време майка ми живееше със съпруга си, те нямаха общи деца.

Баба и дядо вече не са между живите. Наследих двустайния им апартамент: те не оставиха нищо на майка ми. Живея в този дом от 8-годишна и все още живея по право.

Съпругът на майка ми почина, но не преписа къщата си на нея. Нещо повече, синовете му получиха апартамента, с които той дори не общуваше. Наскоро един от синовете се обадил на майка ми и й казал, че апартаментът се продава.

Сега мама няма къде да отиде. Познайте за кого се сети? Тя иска да се премести при мен – имало достатъчно място. Аз всъщност се опитвам да уредя личния си живот. Излизам с един мъж, може дори да се оженим.

Вижте още: Патладжани с кайма на тиган

И, разбира се, не искам да живея с майка си! Не й дължа нищо, тя ме остави, когато бях малка. За каква помощ става дума? Приятелите на майка ми ми се обаждат, настоявайки да се поставя на нейно място.

Усещам натиск и това не ми харесва. Трябва ли да се чувствам виновна след всичко, което се е случило? Понякога си мисля какво би направила баба ми на мое място. Може би все пак трябва да приема майка си?