НАЧАЛО ЗДРАВЕ Причини за подуване и кървене от венците

Причини за подуване и кървене от венците

Кървенето от венците може да е признак за друго заболяване
Кървенето от венците може да е признак за друго заболяване

Кървенето от венците може да е признак за друго заболяване.

Подуването на венците може да е сигнал за здравословни проблеми.

Дискусията за здравето на устната кухина се върти главно около това как да поддържаме зъбите бели и без кариеси. Но на венците не се обръща такова внимание.

А лошата хигиена на устната кухина води до подуване на венците и кървене.

„Плаката е меко лепкаво вещество, което постоянно се образува в устата през деня и съдържа милион бактерии“, казва козметичният стоматолог от Ню Йорк Катрис Остин.

Когато плаката не се отстранява чрез ежедневно миене на зъбите, тя отделя токсини, които заразяват венците и причиняват подуване.

Гингивит
Най-честата причина за подуване на венците е гингивита, лека форма на заболяване на венците.

С течение на времето бактериите и хранителните частици създават слой плака върху зъбите и ако не се лекува правилно, плаката се превръща в зъбен камък.

А той може да се развие в пародонтит, което води до загуба на зъби.

Подуването и кървенето от венците е повод да посетите вашия зъболекар.

В зависимост от тежестта на заболяването, вашият зъболекар може да предпише перорални антибиотици или вода за уста.

Нещо е заседнало между зъбите ви
Ако само под един зъб венецът е подут, възможно е частица храна да е попаднала под линията на венеца. Следователно тялото се опитва да се бори с бактериите, което води до възпаление на околната тъкан.

Може да се получи инфекция
Една от най-честите инфекции, гингивостоматит, може да причини подуване на венците – особено при деца, но и при възрастни.

Някои лекарства могат да причинят подуване на венците като един от страничните ефекти, включително лекарства за кръвно налягане.

Недостиг на витамини
Много витамини играят роля за доброто здраве на устната кухина, но недостатъчният прием на витамини В и С обикновено води до подуване на венците, а витамин С е от решаващо значение за регенерацията на венците.

“Увеличаването на приема на витамин К също може да бъде полезно, защото ако ви липсва витамин К, венците ви могат да се подуят и да кървят по-лесно, когато влязат в контакт с бактериална плака и зъбен камък”, споделя зъболекар Остин.

Хормонални промени
„Жените могат да имат подути венци през определени периоди от живота, когато са изправени пред хормонални промени като: пубертет, менструация, бременност, менопауза и използването на противозачатъчни хапчета“, обяснява Остин.

Това е така, защото хормоните влияят върху това как вашата тъкан на венците реагира на токсините, които се отделят от бактериалната плака и зъбния камък. Повишените хормони естроген и прогестерон увеличават възможността за дразнене на венците и подуване, причинено от плака.

Нова паста за зъби
Съставките на пастата за зъби и водите за уста могат да раздразнят тъканите на венците и дори да предизвикат алергични реакции.

Разпознаването на съставката и премахването на същите съставки от ежедневието ви често е достатъчно, за да излекувате венците си.

Лошото прилепване на протезата може да раздразни венците, което да доведе до възпаление и подуване.

Премахването на устройството или поставянето му правилно, така че да не докосва венците, обикновено може да спре увреждането и подуването.

Тази инфекция може да бъде резултат от вирусна или бактериална инфекция и често е придружена от появата на язви в устата.

Кривите зъби могат да създадат проблеми
Чрез изправянето на зъбите можете да получите по-добър подход за почистване под венците, където натрупването на плака причинява инфекции на венците и подуване.

Страдате от друго заболяване
По-високите нива на глюкоза в слюнката помагат на бактериите да се размножават, което в крайна сметка може да доведе до заболявания на венците.

Вижте още: Патладжани с кайма на тиган

Друга по-рядка, но сериозна причина за подуване и кървене на венците е левкемията.

Ако отокът продължава, особено ако е свързан с други симптоми като: нощно изпотяване, умора и необяснима загуба на тегло, потърсете Вашия лекар, за да проверите кръвната си картина.