НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Соден разтвор за поливане на зеленчуците

Соден разтвор за поливане на зеленчуците

Соден разтвор за поливане на зеленчуците в градината
Соден разтвор за поливане на зеленчуците в градината

Соден разтвор за поливане на зеленчуците в градината

Какви са предимствата от използването на сода в градината?

Содата подпомага развитието на растенията и зеленчуците. Освен това, е естествен фунгицид и инсектицид, което означава, че помага в борбата с болестите и вредните насекоми, които ги атакуват.

Соден разтвор за поливане

Содата за хляб алкализира почвата. Ето защо е най-добре да се използва върху кисели и слабо кисели почви. Ако почвата има алкално рН, избягвайте да използвате сода за хляб. Трябва също да имате предвид, че содата за хляб се прилага в малки количества.

Разтворете 2 супени лъжици сода за хляб в 10 литра престояла вода (при стайна температура). Полученият разтвор се излива в основата на всяко растение, като се спазва пропорцията от максимум 500 мл на растение. Това подхранване се прилага само 3 пъти на сезон.

Вижте още: Настъргани картофи с шунка и яйца на тиган

Соденият разтвор лесно се бори с брашнестата мана, която често засяга зеленчуковите култури, храстите и овощните дървета. За да го приготвите, разтворете 4 супени лъжици сода за хляб и 50 г домашен сапун (течен или настърган и разтворен в малко количество топла вода) в 10 литра престояла вода (при стайна температура). Напръскайте растенията с приготвения разтвор. Ако не сте успели да унищожите всички спори след първата обработка, повторете процедурата след 7 дни.

Защо да не използвате сода от време на време вместо скъпи и агресивни торове?