НАЧАЛО ЗДРАВЕ Предупредителни сигнали при проблем с щитовидната жлеза

Предупредителни сигнали при проблем с щитовидната жлеза

Дисфункция на щитовидната жлеза - сигнали, които тялото изпраща
Дисфункция на щитовидната жлеза

Дисфункция на щитовидната жлеза – не пренебрегвайте тези сигнали!

Щитовидната жлеза произвежда хормони, жизненоважни за метаболизма и мозъчната дейност, така че нарушената функция на щитовидната жлеза може да причини редица здравословни проблеми.

Трите най-чести заболявания, свързани с щитовидната жлеза, са хипотиреоидизъм, хипертиреоидизъм и образуването на така наречените възли в този орган. Те имат общи симптоми, които могат да ни предупредят.

Ако забележите поне 2 симптома, не забравяйте да се обадите на лекар и да проверите състоянието на щитовидната си жлеза.

Внезапна промяна в теглото
Необяснимата промяна в телесното тегло е един от най-честите признаци на дисфункция на щитовидната жлеза. Затлъстяването може да е сигнал за ниски нива на тиреоидни хормони, състояние, наречено хипотиреоидизъм. И обратно, ако произвежда повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото тялото ви се нуждае, можете да отслабнете неочаквано. Това състояние е известно като хипертиреоидизъм. Хипотиреоидизмът е далеч по-често срещано състояние.

Промени в сърдечната честота
Тиреоидните хормони засягат почти всеки орган в тялото. Освен всичко друго те оказват влияние върху това колко бързо бие сърцето. Хората с хипотиреоидизъм могат да забележат, че пулсът им е по-бавен от обикновено, докато хипертиреоидизмът може да причини учестен пулс. Хипертиреоидизмът също може да причини повишено кръвно налягане и силно сърцебиене.

Необяснимо чувство на тежест и психическа умора
Ако се чувствате нервни и неуравновесени без особена причина, може да имате хиперактивна щитовидна жлеза, която дори може да причини пристъпи на паника. При хипоактивна щитовидна жлеза може да се появи усещане за психическо “замъгляване”, депресия, забравяне и затруднено концентриране.

Косопад
Това е друг признак за нарушена функция на щитовидната жлеза. Както хипотиреоидизмът, така и хипертиреоидизмът могат да доведат до появата на косопад. В повечето случаи косата пораства отново, когато заболяването на щитовидната жлеза е излекувано.

Други симптоми на хипотиреоидизъм могат да бъдат: суха кожа и чупливи нокти, изтръпване в ръцете, запек, болезнена менструация.

Други симптоми на хипертиреоидизъм: мускулна слабост или треперене на ръцете, проблеми със зрението, диария, нередовна менструация.

Внезапна болка в различни части на тялото
Внезапната болка в мускулите, ставите, сухожилията може да показва хормонално разстройство.

Проблем с репродуктивната система
Хормоналният дисбаланс може да причини проблеми със зачеването, обилна менструация, но също така и липса на желание за секс.

Гърло/глас
Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, жлезите вероятно са подути, което може да причини възпалено гърло, пресипналост, хъркане и т.н.

Вижте още: Красиво цветно легло за градината

Прекомерно изпотяване
Обилното изпотяване, дори в ситуации без стрес и усилия, може да са признаци на хиперактивна щитовидна жлеза. Хипертиреоидизмът ускорява метаболизма, така че тялото “прегрява”.

Ако имате повечето от изброените симптоми, не отлагайте, а се обадете на Вашия лекар навреме, за да започне адекватно лечение.