НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Как да отговорим на грубияните?

Как да отговорим на грубияните?

0
Адекватна реакция на грубостта без да губим достойнство
Как да отговорим на грубияните?

Адекватна реакция на грубостта е не да игнорирате човека, а да обърнете всичко на шега. Запазете самообладание и не слизайте до неговото ниво!

Какво всъщност се крие зад безпардонното поведение на хората?

Всеки човек поне веднъж в живота е бил изправен пред такава ситуация. И със сигурност всеки човек поне веднъж е искал да да отвърне подобаващо на грубостта. Но това желание обикновено идва, след като случката е отминала. В момента на обида много хора често не знаят какво да кажат.

Малко хора успяват спокойно да реагират на несправедливото отношение към себе си. Дори когато става въпрос за случаен минувач, чиито думи не би трябвало да са важни за нас.

Особено трудно е да се абстрахираме и трезво да оценим ситуацията, ако има поне зрънце истина в думите на събеседника ни.

Винаги можете да излезете от конфликтната ситуация достойно.

От една страна, не искате да слизате до нивото на събеседника. Но от друга страна, не искате грубият човек да мисли, че е прав в своите изявления и да продължава да се държи по този начин. Така че игнорирането на грубостта няма да помогне много.

Първо, трябва да разберете защо човек си позволява да бъде груб към вас. Обикновено заядливите коментари и непоисканите токсични забележки се правят от онези, които са затънали в ежедневните си проблеми и са обидени на целия свят.

Грубостта е преди всичко проява на безсилие, един вид защитен механизъм, който се включва, когато срещу грубия човек стои някой, който според него живее по-добре.

Усещането за собствената нереализация го кара да търси недостатъци у другите хора. Това помага на хората да се оправдаят пред себе си за провала си в някаква важна област от живота.

Адекватна реакция на грубостта е да обърнете всичко на шега. Ако смятате, че неприятните думи на човека са истина, просто се съгласете с това и се усмихнете в отговор.

Нека си представим как млада дама влиза в скъп бутик и иска помощ от консултанта при избора на рокля. На което консултантът просто отправя презрително поглед към момичето и го пита: „Сигурни ли сте, че имате достатъчно пари за такава покупка? Едва ли има нещо в нашия магазин, което можете да си позволите.”

А момичето наистина не е от богато семейство, но е спестявало пари за тази рокля цяла година и накрая може да си я позволи. Разбира се, то може просто да се разстрои, че е било унижено.

Или може просто да се усмихне и да каже: „Да, прав сте, може би няма да имам достатъчно пари, за да я купя, но не мога да се лиша от удоволствието да пробвам тази красива рокля!“

Вижте още: Самотна жена: Как да разберем, че не става за брак?

Такъв пряк и честен отговор обикновено помага на грубия човек да осъзнае, че не е нужно да включва защитния си механизъм в комуникацията си с вас. В повечето случаи човек, който си е позволил да бъде груб, ако не се извини, тогава поне ще стане много по-лоялен към вас в бъдеще, тъй като ще осъзнае, че няма пред кого да доказва статуса си.

Този метод ще работи много по-добре, отколкото да “поставите консултанта на мястото му”.