НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Как да защитим границите си и личното си пространство?

Как да защитим границите си и личното си пространство?

0
Навлизане в личното пространство от роднини. Редно ли е?
Как да защитим границите си и личното си пространство?

Навлизане в личното пространство от роднини е ситуация, която не се харесва на никого. Дори най-добронамереното желание за помощ понякога е неприемливо.

Грижата за вилата и градината не е лека работа и изисква много време и енергия. А, ако вилата е стара и градината е напълно изоставена, ще трябва да работите още повече. Ако имате малко дете и просто нямате време да мислите за това? Роднините могат да помогнат и това е добро решение на проблема. Вярно е, че понякога изобщо не искате помощ, а досадните роднини я предлагат постоянно.

Преди шест месеца снаха ми наследи солидна сума пари. Младите решиха да си купят малка вила извън града. Имаше много работа по вилата и градината, но никой не бързаше да я свърши.

По същото време снаха ми роди син. Сега младите изцяло са ангажирани с бебето. Разбира се, това е правилно и се радвам, че най-накрая имат дете. Но някой трябва да се погрижи и за вилата.

Но аз съм готова да им помогна. Наскоро се пенсионирах, нямам особени здравословни проблеми и се чувствам добре. Бързо ще подредя нещата там и ще изхвърля всички ненужни боклуци. Не е ли чудесна идея?

Хубаво щеше да е да мога да прекарам известно време с внука си. Но снаха ми все още не ме пуска близо до детето. Много съм обидена. Благодаря на съпруга ми, че ме подкрепя. Но поне мога да се погрижа за вилата!

Обмислях го дълго време и реших да кажа на сина си да ми направят дубликат на ключа от вилата. Ще ходя периодично там, ще чистя.

Отговорът на сина ми ме шокира. Той каза, че вилата принадлежи на съпругата му и че не мога да ходя там без предупреждение, когато си поискам.

След този разговор реших да обсъдя тази тема лично със снаха ми. Но тя също ми каза, че нямат нужда от помощ и че постепенно ще се справят с всичко сами.

Вижте още: Издръжка на дете след развод: Житейска история

Не мога да ги разбера. Щях да отида, да засадя цветя. Догодина щях да засадя домати и краставици! Сега трябва да се съобразявам със снахата, докато реши да започне ремонт.

Какво мислите вие за такова навлизане в личното пространство от страна на свекървата?