НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Стайни растения, които могат да бъдат опасни

Стайни растения, които могат да бъдат опасни

0
Опасни стайни растения, които могат да влошат здравето ви
Стайни растения, които могат да бъдат опасни за здравето ви

Съществуват опасни стайни растения, които трябва да избягвате, ако имате деца или животни у дома. Сокът на някои от тях съдържа токсични вещества, които могат да се отделят във въздуха.

Стайните цветя носят определена енергия. За някои от тях има и суеверия.

Така че към избора на домашно цвете трябва да се подхожда с интелигентност и предпазливост.

Опасни стайни растения, които не бива да внасяте безразсъдно вкъщи:

Лилиум

Това цвете е много красиво, но не трябва да се оставя в спалнята. През нощта то отделя въглероден диоксид в големи количества и причинява смущения в съня. Възможно е да се събудите уморени и с главоболие.

Орхидея

Подобно на лилиума, това цвете може да повлияе негативно на качеството на съня. Орхидеята ще бъде от полза в офиса. Факт е, че тези растения възбуждат нервната система, като по този начин повишават работоспособността.

Папрат

На тъмно растението отделя много въглероден диоксид, което влияе негативно върху здравето ви. Могат да се появят тежки алергични реакции. Така че, растението може да бъде опасно за хора, склонни към алергии.

Хортензия

Хортензия е много красиво растение с кълбовидни съцветия. Но страдащите от алергии е по-добре да се любуват на хортензията от разстояние. Основната причина за алергия е прашецът, който става летлив по време на цъфтежа.

Дифенбахия

Като цяло дифенбахията пречиства въздуха в помещението. Но тя отделя сок, който може да бъде отровен. Ако сокът попадне в очите, това може да доведе до увреждане на зрението.

Зокум

Това растение е особено отровно. Абсолютно всички негови части – листа, цветове, ствол, корени – отделят опасни вещества. Ароматът по време на периода на цъфтеж може да причини замаяност и общо влошаване на благосъстоянието. Етеричното масло от растението се използва за производство на опасни отрови.

Азалия

Зад буйната красота на това цвете се крие голяма опасност. Листата на индийската азалия съдържат токсини, които причиняват стомашни болки и спазми.

Бръшлян

Плодовете и листата на бръшляна са много опасни. Поглъщането им причинява тежко отравяне, дори може да доведе до загуба на съзнание и спиране на дишането. Ярко оцветените листа на бръшляна често привличат котките, които са нетърпеливи да опитат растението. Това води до тежко отравяне и дори смърт на животното.

Кодиемум

Растението практически не цъфти. Но, ако сокът му попадне върху кожата, може да причини изгаряния. Ако сокът случайно попадне в тялото, тогава ще се появят всички симптоми на тежко отравяне, понякога и сърдечна недостатъчност.

Вижте още: Какво означава, когато дланта ви сърби?

Иглика

Игликата е обичано растение заради нейната простота, непретенциозност и разнообразие от цветове. Но това сладко цвете е наистина коварно. Може да причини локално дразнене на кожата и алергичен сърбеж. Не се препоръчва да помирисвате игликата. Заради токсичността й може да се появи гадене и замаяност.

Монстера

Много хора обичат това растение заради впечатляващия му вид. Сокът от това растение е способен да убива гъбички, вируси и опасни микроорганизми. Но, ако се погълне, може да предизвика лошо храносмилане. Може да причини изгаряния по кожата.

Ако у дома има алергични хора, малки деца или домашни любимци, по-добре е да не отглеждате горе споменатите растения.