НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как правилно да се грижим за морковите?

Как правилно да се грижим за морковите?

0
Защо морковите се напукват? Как да го предотвратим?
Как правилно да се грижим за морковите?

Защо морковите се напукват? Какви грешки допускаме при поливането и подхранването? Неправилната грижа често води до факта, че морковите стават тънки, деформирани или напълно се напукват и стават неизползваеми. Защо се случва това?

Рядко, но обилно поливане

Някои хора отиват в градината само през почивните дни и поливат растенията, колкото е възможно повече. В резултат на рядкото, но обилно поливане морковите започват да се напукват.

Прекомерно торене

Следващата често срещана причина е неправилното прилагане на торове.

Излишният азот е особено вреден за морковите. По принцип, азотът се въвежда само в началото на растежа на растенията. Когато морковите започнат да се образуват, азотът само ще им навреди.

През лятото морковите трябва да се подхранват само с фосфор и калий. В този случай дори не трябва да използвате органични вещества.

Глинеста почва

Прекалено плътната почва може да доведе до деформацията и напукването на морковите. Коригирането на ситуацията в този случай е много по-трудно, отколкото да се научите как да прилагате торовете правилно.

Морковите не се развиват добре в глинеста почва, тъй като такава почва им оказва голям натиск и те просто се напукват по време на растежа.

Подходяща е рохкава, песъчлива почва.

Прибиране на реколтата в неподходящ момент

Ако морковите са презрели, те също ще се напукат. Ако пропуснете времето за прибиране на реколтата, можете да загубите цялата реколта.

Как да предотвратим напукването на морковите

На първо място, трябва да изберете сортове, които са устойчиви на напукване. След това, трябва да регулирате поливането, да използвате правилно торовете и да приберете реколтата навреме.

Поливането на морковите трябва да е умерено и редовно, не поливайте в жегата. В този случай морковите се поливат не в корена, а в междуредието.

Вижте още: Почистете фурната до блясък!

Полезно е да засадите карфиол до морковите. В междуредието можете да засадите маруля. Тези култури попиват водата и, ако прекалите с поливането, това няма да се отрази негативно на морковите.

Сега вече знаете защо морковите се напукват и какво трябва да направите.

Пожелаваме ви късмет!