НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Размножаване на рози

Размножаване на рози

0
Как се размножават рози лесно и ефективно?
Размножаване на рози

Как се размножават рози ще разберете в днешната статия. Ако направите всичко правилно, ще се радвате на градина пълна с красиви цветове.

Резниците трябва да бъдат увити във вестник, за да им се осигурят благоприятни условия за образуване на корени и растеж. Благодарение на метода бурито, след няколко седмици ще имате готови издънки за засаждане на открито.

Отрязване на резниците

Можете да отрежете резниците през есента, но най-добре е да направите това през пролетта, когато се извършва подрязването на розовите храсти. Нарежете стъбла с дължина до 20 см и с няколко пъпки. Резниците трябва да са с дебелина най-малко 0,5 см, за да има достатъчно хранителни вещества за образуването на корени. Тънките резници също могат да покълнат, но най-често това не се случва.

Обработка на резниците

На първо място, уверете се, че не са повредени или изгнили. След това, трябва да ги обработите със стимулатор за корени, който можете да закупите или приготвите. Ако решите сами да си направите тор, вземете едногодишни издънки от зелена или жълта върба, нарежете ги на ситно, залейте ги с вряла вода и ги оставете за няколко часа.

Опаковане на резниците

Поставете 5-7 резници в сноп и ги увийте в 2-3 слоя вестник или хартия. Навлажнете ги с вода, увийте ги в найлонов плик и ги поставете на тъмно място. Много е важно резниците да се съхраняват при температура 14-18 градуса. Ако температурата е по-висока, корените ще изсъхнат, а ако е по-ниска, те просто няма да покълнат.

Проверка

След 3 седмици извадете и проверете резниците. Вижте дали са се образували корени. Ако е необходимо, навлажнете вестника още малко, увийте резниците и ги поставете обратно в плика.

Засаждане на резниците

Вижте още: Чиста фурна без употребата на агресивни химикали

Когато се появят корените, първо засадете резниците в земята, една по една в буркани или саксии, така че горните пъпки да са над нивото на земята. Създайте парников ефект, като покриете буркана или саксията с пластмасова бутилка. Прехвърлете издънките на място в дома, където температурата е 23-25 ​​градуса. Откривайте резниците постепенно, докато растат. Поливайте издънките често.

Вече знаете как се размножават рози. Основното е да им се осигури подходяща температура на всеки етап от развитието. След като, резниците покълнат в саксиите или бурканите, не се колебайте да ги пресадите, където те ще радват вас и вашите близки с красивите си цветове.