НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Задължения на порасналите деца към родителите

Задължения на порасналите деца към родителите

0
Възрастните родители понякога биват изпращани в старчески дом
Задължения на порасналите деца към родителите

Възрастните родители понякога не желаят да са в тежест на своите деца. Те сами се справят с трудностите на живота.

Защо е необходимо да се почитат по-възрастните, какви ценности трябва да се внушат на подрастващото поколение и какви са отговорностите на порасналите деца към родителите им?

В Азия към възрастните хора се отнасят с благоговение. Там те се считат за източник на мъдрост и за пазители на семейното огнище.

Никой дори няма да си помисли за изпращане на възрастните родители в старчески дом.

У нас те трудно могат да се насладят спокойно на старините си.

Нещо повече, борят се до последно, за да помогнат по всякакъв начин на децата си, за да не се чувстват излишни. Който има възможност, помага финансово на децата, който няма такава възможност, поема задължението винаги да е готов да остане с внуците.

Струва ли си, обаче, да обвиняваме младите хора за отношението им към родителите, когато самите те ги подтикват към такъв модел на поведение? Онзи ден съседът ми каза, че се страхува да не се превърне в тежест за децата си и че иска да го изпратят в старчески дом.

Вижте още: Мечешките услуги на свекървата правят живота ни по-труден

Човек, който няма пример за грижливо и внимателно отношение към родителите, не може да го предаде и на децата си. Всички ние несъзнателно усвояваме знанието за това какви отношения трябва да се изграждат в семейството, наблюдавайки по-старото поколение.

Така че, не само младите хора трябва да се научат да бъдат състрадателни, но и старите хора трябва да позволят на децата да демонстрират щедростта на душите си.