НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Майка ми изчезна, когато бях на 11 години

Майка ми изчезна, когато бях на 11 години

0
Майка ни е изоставила заради другото си семейство
Майка ми изчезна, когато бях на 11 години

Майка ни е изоставила заради друг мъж. Разбрах за това случайно.

Мислех, че семейството ни е щастливо. Всичко беше както трябва – любящи баща, майка, баба и дядо. Още не мога да разбера защо се случи всичко. Бях на 11, а брат ми – на 9.

Един ден майка ми просто не се върна. Не се прибра вечерта и това беше всичко. Търсихме я дълго, всички се чудеха къде може да отиде млада и красива жена? Само най-лошото се въртеше в съзнанието ми. Изминаха месеци на търсене, които не дадоха резултати. Роднините спряха да плачат и станаха някак мрачни. Дори баба ми мълчеше – в същото време с брат ми не разбирахме защо се случва това.

За нас малките това беше истинска трагедия. Но времето притъпява болката. По-късно по някаква причина повярвах, че с майка ми се е случило нещо ужасно, може би вече я няма, а баща ми и близките ни не са искали да ни кажат истината.

Разбрах всичко случайно. Бях на гости на приятел в друг град и просто срещнах майка ми в автобуса, когато отивах към автогарата. Не можах да я попитам нищо, тя слезе на следващата спирка и изчезна. Изобщо не се беше променила.

След тази среща реших да говоря с баща си. Бях на 19 години. Той просто каза, че майка ми е изчезнала отдавна. Разбира се, този отговор не ме устройваше.

Всеки ден преди лягане измислях различни версии на това, което се е случило тогава. Но нито една дори не се доближаваше до това, което наистина се е случило. Едно нещо знаех със сигурност, наистина видях майка си и тя ме разпозна. Истината стана ясна година по-късно. Леля ми, сестрата на майка ми, дойде при мен и проведохме искрен разговор, който сложи край на търсенията ми. Те не са спрели да я търсят след изчезването. Майка ми се обадила на баба, а след това на баща ми и казала, че няма да се върне, че има друг живот, че е срещнала първата си любов и иска да бъде щастлива, че така ще бъде по-добре за всички. Бях шокирана! Не можех да повярвам, но леля ми даде адреса на майка ми. Не можех да повярвам до последната минута, как може да остави две малки деца заради мъж?

Не мога да опиша с думи, това което изпитах, когато видях всичко с очите си. Всичко се оказа вярно. През цялото това време, през всичките тези години майка ми си е живяла живота с новото си семейство, с нов съпруг и две дъщери от този брак. Тя просто отвори вратата и се гледахме мълчаливо. Видях уплашения й поглед, стоях няколко минути и си тръгнах.

Вижте още: Харесва ми да съм домакиня

Баща ми и близките ми бяха прави, отдавна нямаме майка, всъщност тя никога не е била такава. Тази жена ми се обади няколко пъти, опита се да обясни нещо, каза, че с времето ще мога да я разбера и да й простя. Но няма да мога. Не изпитвам злоба, негодувание и омраза, а празнота и болка. Изтрих този човек от живота си завинаги. Винаги сме имали и все още имаме баща, който ни обича, имаме баби и дядовци, лели и чичовци, но майка … дори не искам да произнеса тази дума.

Понякога така се случва в живота. Жалко е, че такива хора живеят щастливо, без съвест, без душа, без сърце.