НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво точно изпитва човек преди да умре?

Какво точно изпитва човек преди да умре?

0
Чувството преди да умрете е все едно гледате филм на ужасите
Какво точно изпитва човек преди да умре?

Чувството преди да умрете вълнува учените отдавна. Вече е ясно какво е то.

Учените са изследвали реакциите на тялото в определени ситуации, като например гледането на филм на ужасите, за да разберат как работи то и какво прави, когато е уплашено или го боли.

Чувството, че гледате филм на ужасите

Група американски учени стигнала до заключението, че чувството преди да умрете е подобно на това, което изпитвате, когато гледате филм на ужасите. По-конкретно, те дават пример със сцени, в които жертвата е преследвана от убиец. Те казват, че зрителите могат да се идентифицират с жертвата. Според изследванията страхът от смъртта се активира по същия начин и адреналинът се повишава, с други думи чувствата и реакциите на зрителя не се различават от чувствата на жертвата във филма на ужасите.

Какво се случва с тялото, когато се страхувате?

Страхът е познавателна и сензорна реакция, която ви предупреждава, че сте в опасност и ви подготвя да реагирате. Когато човек почувства опасност, тази сензорна информация се изпраща до таламуса, който действа като карта. След това, информацията се предава в други области на мозъка, които контролират поведението на страха, както и в областта на мозъка, която участва в болката и защитното поведение. Впоследствие се задейства реакцията: “Бий се или бягай”. Този процес стимулира производството на адреналин и глюкоза за увеличаване на енергията.

Как мозъкът ви възприема крещенето?

Ако тялото няма достатъчно сили, за да се справи със ситуацията, ще започнете да крещите. Викът се обработва в същата област на мозъка, която отговаря за речта. Когато чуете някой да крещи, звукът отива направо към амигдалата. Според изследванията виковете са инстинктивна реакция и предизвикват същата реакция у хората, които ги чуват.

Какъв е механизмът на болката?

Според американски учени специални неврони, известни като ноцицептори, реагират на нараняванията. Те изпращат сигнали до мозъка през гръбначния мозък, който изпраща сигнал до таламуса, който разпознава болката. След това, мозъкът изпраща реакция към тялото, което реагира според тежестта на нараняването. След нараняването жертвата може да изпадне в състояние на клинична смърт.

Вижте още: Колко често да сменяте спалното бельо?

Клинична смърт и мозък

Тялото е наранено, дишането спира, но мозъкът все още работи, защото не е претърпял сериозни щети. Изследванията показват, че мозъкът навлиза в състояние на неутрална активност, което може да обясни преживяванията близки до смъртта. Изследванията подкрепят тази хипотеза, но учените все още не знаят защо мозъкът реагира по този начин.

Биологичната смърт е последният етап

Мозъкът на жертвата спира да работи – биологична смърт, която се счита за последния етап. Така че не можем да знаем какво се случва след това, защото за съжаление хората, които умират, няма как да се върнат. Ако мозъкът умре, няма връщане назад, защото той контролира всички функции на тялото и следователно тялото не е в състояние да функционира.