НАЧАЛО ЗДРАВЕ Плодовете, семките и листата на дюлята са лечебни

Плодовете, семките и листата на дюлята са лечебни

0
Дюли за кашлица, подобряване на имунитета и срещу диария
Плодовете, семките и листата на дюлята са лечебни

Дюли за кашлица и за подобряване на имунитета се използват отдавна. Те са богати на много витамини.

Облекчават стомашните проблеми.

Дюлята може да се яде прясна, но могат да се приготвят сокове, компоти и сиропи, които са еднакво ефективни за лечение на много здравословни проблеми.

Плодовете са богати на витамини и минерали. Съдържат витамин С в големи количества, дори повече от лимоните, В1, В2, ниацин, каротин, калций, магнезий, калий, мед, натрий, цинк, желязо, манган, натрий, хлор и сяра, протеини, диетични фибри и въглехидрати.

Най-лечебната част от дюлята са семките, от които се прави чай. Когато се оставят във вода, те отделят слуз, която решава проблемите с кашлицата и почиства дихателната система. В допълнение, те съдържат големи количества амигдалин или витамин В17, който има противоракови ефекти. Семките също са богати на мазнини, танини, пектин, захари и протеиди.

Благодарение на танините и слузта, дюлите имат благоприятен ефект върху работата на червата и предотвратяват инфекциозни заболявания. Пектинът има благоприятен ефект върху кръвоносната система, помага за понижаване на кръвното налягане и осигурява защита срещу радиоактивно излъчване.

Сокът от дюля може да лекува кашлица, астма и диария, докато печената или варена дюля се препоръчва за хора с анемия, но също и за лечение на възпаление на стомашната и чревната лигавица. Може да помогне и при обилна менструация.

Вижте още: Домашна смес за почистване на кръвоносните съдове

Приготвяне на сок от дюли

Измийте и настържете на ситно килограм дюли, след което ги прецедете през марля. Изпийте сока веднага, тъй като той бързо се окислява. Най-добре е да го пиете преди хранене.

Приготвяне на чай от дюли за кашлица

Залейте семките от дюлята с вряла вода, оставете да престои няколко минути и след това изпийте.