НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ноктите показват какво е здравословното ви състояние

Ноктите показват какво е здравословното ви състояние

0
Ноктите показват здравословното състояние на човек
Ноктите показват какво е здравословното ви състояние

Ноктите показват здравословното състояние на човек. Ето на кои промени да обърнете внимание.

Лунулата има форма на полумесец. Това е единствената жива част на нокътя. Аномалиите включват промени във формата, структурата и цвета.

Те могат да бъдат резултат от нашите индивидуални характеристики и здравословни проблеми.

Китайската медицина винаги се е интересувала от тази част на ноктите. Колкото по-бяла е лунулата, толкова по-енергично и здраво е тялото ви.

Лунулата представлява интерес и за конвенционалната медицина и много проучвания показват, че промяната в размера, цвета и формата са свързани с патологични промени в тялото.

Липсата на лунула не винаги е знак за сериозен здравословен проблем.

При повечето хора лунулата е най-видима на палците и постепенно намалява до безименния пръст и изобщо липсва на малките пръсти.

Има моменти обаче, когато полумесеците изглеждат различно. Ако са значително по-големи, това е признак на ниско кръвно налягане, докато ноктите без „полумесец“ са признак на наследствена предразположеност към високо кръвно налягане и/или сърдечни заболявания.

Липсата на полумесец по всички нокти може да показва дефицит на витамин В12, нарушения на кръвообращението или нестабилно кръвно налягане, нарушена функция на щитовидната жлеза, невроза и евентуално повишена чувствителност към болка.

Ако лунулата на всеки нокът е много голяма, това означава сърдечна недостатъчност. Средните или малките по размер “полумесеци” показват нормално кръвно налягане и добър характер.

Ако те са с неправилна форма или с различен размер, това показва проблеми с жлезите, високо кръвно налягане или промени в настроението.

Обезцветяването в основата на ноктите е ранен признак на жълтеница или чернодробна слабост.

Всеки пръст е свързан с определен орган или група органи:

Палец – мозък и череп

При пушачи или хора с белодробни проблеми лунулите са малки и тънки. Между другото, източната медицина вярва, че ако човек няма лунула на палеца си, значи не всичко е наред с „главата“ му.

Показалец – бели дробове, дебело черво, полови органи

Ако лунулата е значително по-малка или дори липсва, трябва да се обърне специално внимание на състоянието на червата, черния дроб и панкреаса.

Среден пръст – кръвоносна система

Ако лунулата на средния нокът липсва, човекът има проблеми с кръвното налягане, вените и капилярите.

Безименен пръст – бъбреци, ендокринна система

Малък пръст – сърце, тънки черва

Вижте още: Съдбоносни години в живота на човек

Лунулата на малкия пръст е първата, която намалява с възрастта, тъй като сърцето и червата са най-чувствителни към слабост и заболявания в зряла възраст. Ако тънките черва са запушени с токсини (лунулата на малкия пръст изчезва) това води до нарушения в ендокринната система (лунулата на безименния пръст изчезва), сърцето не може да издържи на отрицателните промени (лунулата на средния пръст изчезва) и последното място е за дебелото черво.

Както виждате ноктите показват здравословното състояние на човек. Обърнете внимание на ноктите на вашите баба и дядо, ще бъдете много изненадани – състоянието им може да е дори по-добро от това на вашите нокти. Проблемът е днешният начин на живот, некачествената храна и замърсената околна среда.