НАЧАЛО ЗДРАВЕ Упражнения за подобряване работата на мозъка

Упражнения за подобряване работата на мозъка

0
Упражнения за мозъка, които подобряват работата му
Упражнения за подобряване работата на мозъка

Упражнения за мозъка подобряват работата му. Няколко минути на ден са достатъчни и няма да се налага да чакате резултата дълго.

Авторът на книгата „Гимнастика за мозъка“ Пол Денисън казва, че благодарение на прости упражнения мозъкът се насища с кислород, създава нови невронни връзки, стабилизира работата на лявото и дясното полукълбо.

Предлагаме ви да опитате да рестартирате мозъка си с упражнения, разработени от двойка американски психолози.

Упражнение ухо-нос

Това упражнение може да изглежда просто на пръв поглед. Всичко, което трябва да направите, е да докоснете носа си с дясната ръка и да хванете дясното си ухо с лявата ръка. След това, сменете позицията на ръцете: лявата – на носа, дясната – на лявото ухо.

Всъщност, рядко човек се справя със задачата от първия път, но с редовни ежедневни тренировки със сигурност ще успее.

Упражнение “Енергия”

Чудесно е за отпускане на мускулите на врата и раменния пояс, уморени от продължителното седене. Поставете ръце на масата и бавно спуснете брадичката си, докато опре в гърдите. Останете в това положение за няколко секунди, след това, като поемете дълбоко въздух, повдигнете главата си нагоре и назад, опирайки гърдите си в масата. Ръцете все още са на масата. При издишване се върнете в начална позиция. Повторете упражнението още два пъти.

Това упражнение ще осигури притока на кислород към мускулните клетки и ще активира работата на вестибуларния апарат.

Огледално рисуване

С двете ръце едновременно трябва да рисувате симетрични рисунки. Изображенията могат да бъдат всичко, което харесвате: цифри, символи, букви. Това упражнение синхронизира работата на мозъчните полукълба, повишавайки ефективността на мозъка като цяло.

Психотерапевтите смятат, че лявата и дясната ръка трябва да бъдат постоянно ангажирани, дори при извършване на ежедневни дейности: миене на чинии, миене на зъби, хранене. Такива упражнения помагат за създаването на нови невронни връзки в мозъка и подпомагат неговото устойчиво развитие.

Упражнения с кръстосани ръце и крака

Упражнения за мозъка, които подобряват работата му

Това упражнение, според Пол Денисън, намалява психоемоционалния стрес и спомага за възстановяване на психическото равновесие.

Седнете на стол с изправен гръб. Кръстосайте краката си: Левият глезен трябва да е над десния глезен. Сплетете дланите така, че десният палец да е над левия палец. Завъртете дланите си пред гърдите.

Притиснете върха на езика си към небцето и задръжте тази позиция за една минута, гледайки директно пред себе си.

Упражнение “Бухал”

Упражнения за мозъка, които подобряват работата му

С дясната ръка хванете лявото си рамо и бавно завъртете главата си отляво надясно. Завъртете главата си докрай надясно, издишайте. Вдишайте, стиснете пръстите си и кажете “уау” или ако можете да издадете звук като бухал. Отворете устата си колкото е възможно повече. Повторете няколко пъти.

Упражнението намалява мускулното напрежение и стимулира творческото мислене.

Упражнение “Свещеник”

Упражнения за мозъка, които подобряват работата му

Съединете върховете на пръстите си. Ръцете трябва да бъдат поставени пред гърдите. Дръжте главата си изправена, но гледайте надолу. Притиснете върха на езика си към зъбите. Задръжте за 2 минути.

Упражнение “Слон”

Притиснете главата си към лявото рамо, изпънете лявата си ръка напред с пръсти и след това нарисувайте хоризонтална осмица, започвайки от центъра, след това нагоре и наляво. Можете да използвате очите си, за да проследите движението на пръстите си. Повторете 3 пъти, след това, направете същото и с другата ръка.

Вижте още: Ползи от зелените орехи

Това упражнение се счита за най-ефективно, тъй като включва всички части на мозъка.

Умът, подобно на тялото, се нуждае от тренировки. Тези упражнения не изискват оборудване или специално място, просто си спомнете упражненията, които най-много ви харесват, и когато намерите свободна минута, направете едно от тях и след това се върнете към задачите си.

Авторите ги препоръчват и за деца, особено на тези, които имат затруднения с концентрацията и се чувстват уморени от ученето.