НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да си изплетете шапка ушанка?

Как да си изплетете шапка ушанка?

0
Шапка ушанка - ето как да си я изплетете сами
Как да си изплетете шапка ушанка?

Шапка ушанка – отново на мода! Тя е не само красива и женствена, но и много топла.

Схемата за шапката е много проста. Трябва да измерите колко бримки се получават в 1 см (плътност на преждата и плетивото). Умножете полученото число по обиколката на главата. В този случай това са 66 бримки (трябва да са кратни на 2). За задната част на шапката се вземат около 7-8 см. Умножете по плътността на преждата в 1 см, получавате 9 бримки – това е броят на бримките, които ще са за задната част на шапката. Извадете ги от общия брой (66), получавате 57 – това е броят на бримките за останалите три части на ушанката: отпред и отстрани. Разделете числото на 3, тъй като и трите части ще бъдат равни, получавате 19 бримки за всяка част. Толкова набирате на иглите. Първо плетете ушите.

Първият ред е ластичен 1*1, редувайки лицеви и опакови, като прехвърляте първата и последната плетете опако. Плетете втория ред по фабричен начин, за да получите красив ръб на шапката. Опаковите се плетат както обикновено, а лицевите – малко по-различно. Мушнете иглата под дъното на плетивото, след това в лицева бримка. Свалете я, обърнете я и я върнете на иглата, изплетете я лицево. Така продължете до края на реда.

Третият и следващите редове се плетат по същия начин. Опаковите се плетат, както обикновено. Лицевите имат следния модел: иглата се вмъква в опакова бримка на предишния ред и се изплита лицево. По този начин редувайте опаковите и лицевите според модела, с дължина около 16 см. Завършете с опаков ред.

Необходимо е да се изплетат два еднакви такива детайли – това са “ушите” на шапката.

Третата част – предната част на шапката, също се плете от 19 бримки по същия начин с фабричен ръб, но с дължина 12 см. Тази част трябва да бъде завършена с лицев ред. Трите части ще бъдат свързани така: частите на ушите трябва да лежат с лицевия ред отпред, а предната част – с опаков.

Остава само да изплете задната част на шапката от 9 бримки, както беше изчислено в началото. Тук първият ред също се набира с еластичен ластик след това – фабричен ръб, след това – един ред пухкав ластик. Съединете първия детайл на ушите към опаковата страна и плетете заедно, затваряйки в кръг.

Съединете плетивото според модела, продължавайки пухкавия ластик. След това, предната част на шапката, която лежи с опаковата страна нагоре също се съединява с пищните стълбове. Последните се присъединяват с втората част на ушите по същия начин, като продължавате да плетете пухкав еластичен ластик според модела.

За удобство закачете маркер в края на реда и закрийте плетивото в кръг. Следва кръгово плетене с пухкав ластик в два реда, които ще се редуват един след друг. Първият ред се плете по следния начин: лицевите се плетат както обикновено, а опаковите се плетат в бримката на предишния ред. Вторият ред се плете опако: лицевите в бримката на предишния ред, опаковите – както обикновено. Тези два реда се редуват помежду си в кръг до края. На тилната част дължината е приблизително 18-19 см.

Намалете бримките, оформяйки връхната част. Първи ред: всички бримки се изплитат лицево по 2 заедно. Втори ред: просто плетете всички лицеви бримки до края на реда. Трети ред: всички бримки по 2 заедно лицево.

Останалите бримки зашивате с игла. Всички краища скривате в плетивото.

Шапка ушанка - ето как да си я изплетете сами

Вижте още: Правилни грижи за мушкатото

Остава само да направите връзките за вашата шапка ушанка. Наберете 80 бримки с по-тънки игли, след това плетете жартиерно (всички лицеви бримки) в 6 реда. Закрийте бримките, както обикновено.

Шапка ушанка - ето как да си я изплетете сами

След това, зашийте връзките към ушите.

Шапка ушанка - ето как да си я изплетете сами

Сгънете предната част на шапката и я зашийте.

Шапка ушанка - ето как да си я изплетете сами

Вашата шапка ушанка е готова.