НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как лесно да размножите любимите си орхидеи?

Как лесно да размножите любимите си орхидеи?

0
Как се размножават орхидеи? Няколко нетрадиционни начина

Как се размножават орхидеи? Няколко нетрадиционни начина ви представяме днес.

Опитайте някой от тези методи и се уверете сами в ефективността им.

С помощта на гъба

Отрежете цветоноса и го поставете в гъба. Поставете гъбата във висока и тясна стъклена ваза. На дъното налейте малко вода. Оставете за поне 10 дни. Проверете дали се е вкоренила.

В картоф

Можете да размножите орхидея с листа. Направите разрез в картофа. Той съдържа нишесте и достатъчно влага, за да стимулира вкореняването. Покрийте картофите от всички страни с влажен торфен мъх. След 10-14 дни листата ще се вкоренят.

Как се размножават орхидеи? Няколко нетрадиционни начина

Банан

Бананът има висока хранителна стойност и достатъчно влага за вкореняване. Забийте цветоноса в половинка банан, отстрани сложете мокър торфен мъх. След 14-20 дни (може да отнеме повече време), пресадете вкоренения цветонос в почва за орхидеи.

Както в естествената им среда

Този метод имитира естественото местообитание на орхидеите – тропическите гори. Нарежете цветоноса на 3 части, потопете ги в активен въглен. След това, завържете всяка част към парче дърво, като го обградите с кокосови влакна и влажен торфен мъх. Оставете на слънчево място без преки лъчи. Пръскайте периодично мъха с пулверизатор и след 2 седмици проверете дали коренът се е появил на дръжката.

Как се размножават орхидеи? Няколко нетрадиционни начина

“Шоков” метод

Стресът провокира орхидеите, като всяко друго растение, да се вкоренят. Налейте вода в купа, сложете дамски чорап отгоре.

Отрежете лист от орхидея. Задръжте го само за няколко секунди над пара (вряща вода), след което го поставете в дупка на чорапа. Листът може да се вкорени за 10-20 дни!

Вижте още: Защо спатифилумът не цъфти?

Как се размножават орхидеи? Няколко нетрадиционни начина

С восък

Друг необичаен метод за вкореняване на орхидея е с помощта на восък. Запечатайте разреза на цветоноса с восък, поставете го в обемна ваза с влажен торфен мъх. Фиксирайте със стреч фолио, оставете поне за 10 дни. Проветрявайте и навлажнявайте периодично мъха, ако е необходимо.

Как се размножават орхидеи? Няколко нетрадиционни начина

Вече знаете как се размножават орхидеи много лесно.