НАЧАЛО ЗДРАВЕ Хормони, които ви пречат да отслабнете

Хормони, които ви пречат да отслабнете

0
Хормоните и отслабването: ето какво е важно да знаете
Хормони, които ви пречат да отслабнете

Хормоните и отслабването – какво е важно да знаете? Ще разберете в днешната статия.

В тялото ни има огромно количество хормони, но има само 4 специфични за женския пол, чийто дисбаланс прави невъзможно отслабването.

Д-р Сара Готфрид, експерт по хормони и доктор по медицина от Харвардския университет, обяснява как хормоните и отслабването са пряко свързани.

Естроген

Естрогенът е отговорен за междуставната течност.

Този хормон продължава да се произвежда в яйчниците дори след менопаузата.

Ако имате ниски нива на тестостерон, концентрацията на естроген почти сигурно е над нормата.

За жените, за разлика от мъжете, е по-трудно да отслабнат с възрастта.

За да намалите нивата на естроген (и да отслабнете), яжте около 0,5 кг зеленчуци на ден. Растителните фибри ще помогнат за елиминирането на естрогена.

Освен това, зеленчуците ще изместят малко месото от вашата диета. Нашата ДНК все още не се е приспособила към съвременното червено месо, което води до излишък на естроген.

Засега няма надеждни проучвания за или против месото. За съжаление, нямаме научни доказателства, които да показват, че месото е по-здравословно от растителните протеини, морските дарове и домашните птици.

Инсулин

При излишък на мазнини, нивата на инсулин се нарушават и клетките ви стават нечувствителни към хормона.

Кръвната захар започва да скача нагоре и надолу и мазнините се натрупват.

Има много начини за премахване на инсулина, но препоръчително е да пиете филтрирана вода с две супени лъжици ябълков оцет. Проучване от 2004 г. установи, че консумацията на 2 супени лъжици ябълков оцет преди хранене с високо съдържание на въглехидрати значително понижава нивата на кръвната захар при хора с инсулинова резистентност.

Откажете се от захарта и изкуствените подсладители.

Кортизол

Кортизолът се произвежда в отговор на стресови ситуации, но повечето от нас са стресирани през цялото време. Когато става въпрос за хормонален дисбаланс и наддаване на тегло, всички пътища водят към кортизола.

На теория повечето от нас знаят, че твърде многото кортизол разрушава нашето самочувствие и усещане за реалност, но теорията понякога е в противоречие с практиката. Ако тялото ви постоянно изпитва пълната гама от хормони на стреса, то трябва да натрупва мастни запаси. И най-вероятно те ще бъдат на стомаха.

Високите нива на кортизол също водят до пристрастяване към храната като цяло и в частност към захарта. Започвате да прекалявате с бисквитките и полуфабрикатите.

За да се отървете от нивата на кортизол, трябва да спрете приема на кофеин. Избягвайте кафето поне една седмица и ще забележите, че спите по-добре. Като цяло ще сте по-спокойни.

Заменете чая с гореща вода с лимон и щипка лют червен пипер. Изпиването на една или две от тези чаши сутрин ще стимулира стомашно-чревния тракт, ще направи изхождането ви редовно, което от своя страна ще насърчи елиминирането на токсичните хормони.

Адипонектин

Адипонектинът е един от ключовите хормони, който казва на тялото ви да изгаря мазнините.

Някои хора имат генетична склонност да произвеждат по-малко от този прекрасен хормон и за съжаление това води до трупане на мазнини.

Съществува тайна комуникация между мастната тъкан и централната нервна система, а адипонектинът е един от химическите посредници в тази верига. Регулира възпалителните и окислителните процеси, които допринасят за наддаване на тегло.

За да изравните нивата на адипонектин, яжте шам-фъстък.

Периодичното гладуване също помага за повишаването на нивата на този хормон.

Най-простият ефективен начин е да не се яде през нощта. За мъжете минималното ефективно време е 16 часа, а за жените – 18. Това означава, че ако за последно сте яли в 18:00 часа, следващото хранене за мъжете трябва да бъде в 10:00 часа, а за жените – на обяд.

Освен шам-фъстък, можете да ядете храни с мононенаситени мазнини като авокадо и черен шоколад.

Не забравяйте и за упражненията.

Вижте още: Ползи от киселото зеле за здравето

Стабилната загуба на килограми е възможна само при стабилен хормонален фон.

За жените и тяхното наднормено тегло можем да говорим безкрайно.

Невероятни неща могат да се случат, когато се чувствате енергични, овластени и свързани с тялото си.

Вече няма да се чувствате отпуснати, раздразнителни, избухливи и нервни, няма да изпитвате вина и омраза към тялото си. Най-накрая ще можете напълно да се съсредоточите върху най-съкровените си мечти и надежди, върху житейските си планове. Ще можете да разберете какво ви кара да се чувствате активни и наистина живи.

Вече знаете за връзката между хормоните и отслабването.