НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо плачете? Истинските причини за емоционалните сълзи

Защо плачете? Истинските причини за емоционалните сълзи

0
Защо плачем и сълзите помагат ли ни да се почувстваме по-добре?
Сълзите помагат ли ни да се почувстваме по-добре?

Защо плачем и сълзите помагат ли ни да се почувстваме по-добре? Ако се чудите колко полезен е плачът и дали наистина си струва да освободите емоциите си по този начин, четете нататък!

Има някои интересни теории за причините за емоционалните сълзи, за които ще говорим днес.

Учените са установили защо плачем. Първо, това се случва, за да се предпази окото от чужди частици, които могат случайно да попаднат в него. На второ място, сълзите се появяват поради наличието на силни дразнители, като ярка светлина. И, разбира се, има и трета причина, която е най-интересна за нас.

Само хората са способни да плачат заради емоционални причини. Само човек е в състояние да се разплаче от щастие или когато е разстроен.

Сълзите, които са се появили поради факта, че човек изпитва силни емоционални преживявания, съдържат много химикали. Те са много повече, отколкото в така наречените защитни сълзи. Например, има много хормони на стреса, които действат като естествени анестетици. За съжаление, тези открития доказват малко.

Учените са стигнали до заключението, че плачът всъщност не помага на човек да се справи със страданието, а е само страничен ефект. Много хора твърдят, че след обилни сълзи се чувстват по-добре, но всъщност времето помага, а не риданията. Някои от интервюираните хора твърдят, че след плач, се чувстват по-зле.

Сълзите често се превръщат в инструмент за манипулация. Много хора плачат, за да получат това, което искат. Не винаги става въпрос за материални неща. По-често тези, които проливат сълзи, искат да усетят внимание и подкрепа.

Струва ли си да плачете?

Трудно е да се отговори на този въпрос. Ако, обаче, вече знаете, че след плач ви става по-леко, тогава защо не? Изразяването на емоциите, когато ни завладяват, е наложително. Основното нещо е да го направите, така че по-късно да не се налага да коригирате последствията. Например, ако обидим любим човек в пристъп на гняв, ще получим в замяна недоверие и отчуждение.

Вижте още: Каквото дадеш, това ще получиш

Не забравяйте обаче, че ако постоянно ви се плаче, това може да е знак за емоционална нестабилност или дори за психични проблеми. Ако това желание е придружено от обща слабост, отлагане и разочарование, тогава има вероятност човек да страда от депресия. В този случай е по-добре да се консултирате със специалист.

Ако някой плаче, опитайте се да се отнасяте към него с търпение и разбиране. Оставете човека да освободи емоциите си и след това се опитайте да го успокоите и изслушате. Не прекъсвайте и не давайте прибързани съвети. В повечето случаи плачещият човек изобщо не се нуждае от тях. Той просто иска някой да е там и душата му става малко по-малко самотна и тревожна.