НАЧАЛО ЗДРАВЕ Полезни свойства на орехите

Полезни свойства на орехите

0
Ползите на орехите за здравето и красотата
Полезни свойства на орехите

Ползите на орехите за здравето и красотата са известни отдавна. Младите орехи също имат и лечебни свойства.

Пречистват кръвта, добри са за лечение на белодробни заболявания, укрепват мускулите и подобряват зрението.

Ореховото масло е добро за грижа за косата и защита от слънчево изгаряне. Ядката съдържа 65% масло, протеини, въглехидрати, фосфор, калий, магнезий, витамини В и С, желязо.

Чай

Особено ефективен е чаят от млади орехови листа, който в комбинация с мед укрепва и пречиства организма и подобрява здравето. Използва се и като средство срещу храносмилателни проблеми, подагра, кървене на венците, гнойни обриви, наднормено тегло и вагинално течение.

Листата съдържат жълтеникаво етерично масло, танини и вещества с горчив вкус. Ореховите листа се берат през юни и юли.

Младите зелени орехи са богати на витамин С. В комбинация с меда са отлично средство за болни и слаби деца. Зрелите плодове са пълни с масло, консумират се пресни и са отличен източник на омега 3 мастни киселини, които успешно понижават холестерола в кръвта.

Тинктура за укрепване на косата

Смелете 100 г сушени орехи, след което ги сложете в 1 л 96% спирт в стъклен буркан. Затворете буркана и го оставете на топло място за 2 седмици, като не забравяте да го разклащате поне веднъж на ден. Масажирайте скалпа с тази течност и след това, изсушете косата си. Повтаряйте това лечение всяка вечер.

Вижте още: Йога поза срещу болка в гърба и стрес

Срещу болка

Смесете един литър зехтин със 150 г ситно нарязан, свеж и здрав орехов лист. Поставете в стъклен буркан и съхранявайте получената смес на топло място за най-малко 30 дни. След това, прецедете маслото и го нанесете върху възпалените места.

Всички ядки са полезни за здравето, но в сравнение с други ядки, орехите съдържат два пъти повече антиоксиданти. Има около двадесет вида орехи. Двата най-известни вида са персийският орех (Juglans regia), който произхожда от Азия и Далечния изток, и черният орех (Juglans nigra), който произхожда от Северна Америка.

Ползите на орехите за здравето са огромни.