НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Трикове за приготвяне на перфектното кисело зеле

Трикове за приготвяне на перфектното кисело зеле

0
Трикове за приготвяне на перфектното кисело зеле
Трикове за приготвяне на перфектното кисело зеле

Хрупкаво кисело зеле ще имате, ако спазвате прости правила. Ето кои са те.

Представяме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да се наслаждавате на перфектно кисело зеле.

Сол

На 1 кг зеле трябва да добавите 20-25 г сол – една супена лъжица с малък връх.

Нарежете зелето, намачкайте го малко с ръце и посолете. Оставете да престои за няколко минути, след което напълнете бурканите.

Ако го нарежете на тънко, тогава ще стане готово по-бързо, ще бъде сочно, но много бързо се окислява и губи белия си цвят.

Ако го нарежете по-дебело, тогава му е необходимо повече време.

Марината

Има много варианти за ферментация на зеле – захар, гореща вода, подправки или дори оцет.

В класическия вариант зелето се маринова в собствен сок, без да се добавя вода. Сокът се появява, когато зелето е плътно притиснато в буркана. Течността трябва да го покрие напълно, около 1 см. По време на процеса на ферментация сокът ще стане повече. Ето защо е важно да запомните, че в буркана трябва да има място, за да се предотврати изливането на сока.

Захар

Някои хора добавят захар към зелето. Това го прави вкусно и ускорява процеса на ферментация. Но, ако ферментирате зелето в собствен сок, работят бактериите, които придават същия любим вкус. Ако добавите захар, тогава просто започва ферментацията. По този начин зелето ферментира по-бързо, но е възможно да стане горчиво и бързо ще омекне.

Газове

Някои хора смятат, че газовете са вредни, а други смятат, че това е нормално и няма нужда да се отделят газовете. Но е по-добре да “набодете” зелето в бурканите, тогава ще бъде вкусно и ароматно. Ако не направите това, вкусът ще бъде напълно различен, а бурканите няма да имат много приятна миризма.

Температура, време на ферментация и капачки

Вижте още: Зелеви сармички

При ферментация на зеле стайната температура трябва да бъде 18-25 градуса. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо е времето за ферментация, но има риск то да стане меко и горчиво. Зелето трябва да престои в стаята три-четири дни, а на четвъртия или петия ден може да се постави в хладилник. Температурата в стаята не трябва да е под 16 градуса, в противен случай зелето просто ще вкисне.

Няма нужда да покривате зелето с капак. Отгоре ще бъде покрито със саламура, но не забравяйте да отстраните газовете. Ако затворите зелето, може да се развали. Можете да поставите фитил, тогава зелето няма да се развали.

Ако спазвате тези правила ще се насладите на вкусно и хрупкаво кисело зеле.