НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Грижи за мушкатото през зимата

Грижи за мушкатото през зимата

0
Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж
Грижи за мушкатото през зимата

Зимно подрязване на мушкатото се прави почти задължително за да има обилен цъфтеж, но знаете ли как да го направите правилно? През студения сезон мушкатото се издължава заради недостатъчната светлина. До пролетта имате време да го подрежете и оформите.

Звездовидно мушкато

Първо отстранете старите издънки, които се различават по цвят (те имат по-тъмна кора) – отрежете ги максимално.

Ако на издънката има активна пъпка, тогава я отрежете над нея.

В случая по-долу леторастът е дълъг, но няма листа в долната част. Затова извършвайте периодична частична резитба, като запазите 3 листа. Тези листа са необходими за процеса на фотосинтеза в стъблото. В резултат на това е възможно в основата на издънката да се събуди пъпка и по-късно ще можете да отрежете горната част.

Ако имате нужда от резници, подрязаните клони са подходящи за това: запазете 2-3 листа и можете да ги вкорените. Можете да счупите или отрежете резниците и да ги държите на открито за няколко часа. Вкоренете резниците в субстрата (торф и перлит или можете да добавите сфагнум мъх).

Обикновено мушкато

Отрежете издънката близо до корена.

Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж

Оставете 3 млади издънки, които трябва да се отстранят в горните точки на растеж, така че разсадът да започне да расте под формата на храст и да се разклонява.

Отстранете изсъхналите листа.

Кралско мушкато

Виждаме много висок летораст, който не ни е нужен, но е много добър за резници.

Отстранете старата издънка, като по този начин растението се подмладява.

Ако някоя издънка расте по-бързо, прищипете горната част на растежа, така че всички издънки да растат еднакво.

Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж

Оставете резниците на открито за няколко часа.

Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж

Друг пример за кралско мушкато с много високи издънки:

Отрежете централната издънка.

Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж

Страничните издънки не са много привлекателни, защото имат малко листа. За да събудите спящите пъпки, извършвайте периодична частична резитба, като оставяте по 2 листа на всяка издънка.

Ще израстнат нови издънки и ще се появят цветни пъпки.

Премахнете горната пъпка на резника, тъй като тя ще цъфти първа и ще изразходва цялата сила на малкия резник. Периодът на вкореняване ще продължи 2-4 седмици, в зависимост от условията, след това за няколко месеца храстът ще се развие и след 2,5-3 месеца, съответно, резниците ще цъфтят.

Обикновено мушкато

Това растение няма събудени пъпки. В този случай отстранете издънките, като запазите само няколко пънчета. Останалите 2 листа ще му осигурят вода.

Поливайте внимателно. Препоръчително е да не ги поливате въобще поне 2-3 дни преди подрязване. Ако растението се полива обилно, влагата в саксията няма да се изпари и растението може да умре.

Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж

След резитбата поливайте растението няколко пъти по-малко, тъй като повърхността на изпаряване е станала много по-малка.

Подхранване

След качественото зимно подрязване на мушкатото то ще увеличи растителната си маса. Затова подхранвайте цветята с азотен тор. Може да е комплексен, но трябва да съдържа азот (поне 7-10%).

Вижте още: Размножаване на спатифилум

Грижа

Следващата стъпка е да премахнете всички останали междинни издънки или да прищипете тези, които растат по-бързо от всички останали. Осигурете им колкото е възможно повече светлина.

Млади резници

За да не пропуснете момента и да получите високи растения, без листа, е необходимо да извършвате подрязването от самото начало. Работата се състои в формирането на храста.

Кралско мушкато

Отрежете горната част, като запазите 5 листа. От 5-те междувъзлия ще се събудят поне 3 пъпки.

Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж

Връхните резници могат да се приготвят и използват за вкореняване.

Сакъзче

Отрежете основния летораст, като запазите 4 листа и просто отстранете върха от второстепенния летораст.

Зимно подрязване на мушкатото за обилен цъфтеж

Такива растения също трябва да се поливат внимателно. Преди да ги подрежете, не ги поливайте последните 2-3 дни.

Резниците трябва да са здрави и силни.

Ако не се нуждаете от резници, тогава прищипването и подрязването могат да се правят редовно. Ако имате прясно засадени резници, можете да ги прищипете, но след като се адаптират и се вкоренят на новото място.

Прищипвайте сакъзчето до януари. Тези растения са по-взискателни към светлината и винаги се издължават. Прищипването им позволява да растат.

Подрязвайте сакъзчето ниско, защото стъблото, което ви се струва късо, изведнъж започва да нараства на дължина. Така дългият клон, израснал през зимата, неизбежно ще остане празен.