НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да си отгледаме киви?

Как да си отгледаме киви?

0
Как да отгледаме киви на перваза на прозореца?
Как да си отгледаме киви?

Как да отгледаме киви на перваза на прозореца? Това, всъщност, изобщо не е трудно.

Просто изберете най-узрелия плод от близкия магазин. То трябва да е меко и без дефекти. Има няколко по-популярни разновидности на киви, но не всички от тях могат да дадат плодове в апартаментни условия.

Кивито обича светлината и топлината. Поради тази причина за засаждането и отглеждането му се нуждаете от слънчев перваз и без течения. Най-доброто време за засаждане е от март до май.

Как да отгледаме киви у дома

Измийте плодовете и ги нарежете на няколко парчета. Намачкайте вътрешността на плода. Сложете полученото пюре в чаша с топла вода, разбъркайте и оставете да изстине.

Прецедете сместа достатъчно добре, за да премахнете цялата каша и да останат само семките, които ще изплуват на повърхността. Сложете ги върху хартиена салфетка, за да изсъхнат. След 2-4 часа увийте семената във вата или плат и ги поставете в чиния. Налейте малко гореща вода, колкото кърпата може да поеме, без да изтича вода от чинията, когато я наклоните.

Покрийте семената с прозрачно фолио и ги поставете на топло, слънчево място. Отворете или отстранете фолиото през нощта. На сутринта налейте необходимото количество вода. След 7-10 дни семената на кивито трябва да поникнат.

Изберете подходяща за растението саксия и сложете експандирана глина. Използвайте почва за тропически растения. Сложете я на водна баня за 2 часа. Направете 5-10 мм вдлъбнатини и сложете по 2-3 семена във всяка. Добавете малко пръст, полейте и покрийте със стреч фолио. Поставете саксията обратно на топло, слънчево място.

След 3-6 дни ще се появят първите листа. Ако се появят слаби растения, на този етап ги премахнете. Поливайте ги умерено и само с престояла вода. През зимата издънките на кивито растат по-бавно и е достатъчно да ги поливате 2-3 пъти месечно. През вегетативния период (пролетта и лятото) растението се нуждае от повече влага, затова го поливайте по-често – 2 пъти седмично. А през лятото пръскайте и листата.

Подрязвайте растенията редовно. В началото можете да ги издърпате от земята. Няма да можете да направите това по-късно, тъй като при кивито кореновата система се развива доста бързо. Най-добрият начин да направите това е да отрежете растението, от което не се нуждаете.

Вижте още: Двуцветни терлици с декорация

Когато растенията достигнат височина от 10-12 см, трябва да ги пресадите в отделни саксии. Растежът им ще се забави, ако не направите това. Растението започва да цъфти и да дава плодове след 3-4 години, ако са осигурени всички благоприятни условия.

Опитайте този метод за отглеждане на киви у дома и това тропическо растение ще ви радва всеки ден. И след няколко години ще можете да се насладите на вкусни плодове!