НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Масажът на пръстите облекчава

Масажът на пръстите облекчава

0
Намаляване на стреса чрез масаж на пръстите
Масажът на пръстите облекчава стреса и напрежението

Намаляване на стреса можете да постигнете чрез масаж на пръстите. Но това съвсем не е всичко. Всеки пръст отговаря за дадена емоция и така може да се избавите от редица заболявания или здравословни съсътояния.

Японските лечители вярват, че ръцете са проводник на енергия, която протича през енергийните канали, преминаващи през човешкото тяло.

Като поставите дланите си на отделни места по тялото и свиете пръстите си в различни мудри, можете да насочите енергийните потоци към определен орган.

Освен това, според древното китайско изкуство на рефлексотерапията, всеки пръст на ръката е свързан със специфична емоция и орган на тялото.

Джин шин джицу е практика, тясно свързана с медитацията. Масажирайки пръстите или болезнените точки по тялото и в същото време дишайки правилно, влизате в специално състояние на съзнанието и именно в това състояние ви е най-лесно да въздействате на емоциите и усещанията си.

Оказва се, че пръстите са основните „генератори“ на страхове, тревожност, раздразнителност и неувереност. Като ги масажирате или леко притискате, вие не само се отървавате от негативните емоции, но и помагате за подобряване на състоянието на определени органи на тялото.

Палец: тревожност и главоболие

Палецът е пряко свързан със състояния като депресия и тревожност. Той също така “контролира” състоянието на далака и стомаха.

Ако забележите, че напоследък сте станали по-податливи на неврози или страдате от чести главоболия, стиснете палеца си с дланта на другата ръка.

Стиснете пръста си достатъчно силно. Задръжте за 3-5 минути. Има голям ефект върху мозъчната дейност.

Показалец: разочарование и мускулни болки

Този пръст е “отговорен” за появата на страх и объркване, а също така “контролира” бъбреците.

Експерти от университета в Масачузетс са доказали, че масажирането на показалеца наистина има положителен ефект при лечението на бъбречни заболявания. Освен това, помага за облекчаване на болката в мускулите и гърба.

Среден пръст: умора и гняв

Ако се чувствате уморени и раздразнени, стиснете силно средния си пръст и също задръжте за 3-5 минути.

Това ще помогне не само да се отървете от негативните емоции, но и ще има положителен ефект върху черния дроб. В допълнение, това може да помогне за понижаване на кръвното налягане и намаляване на тревожността.

Безименен пръст: храносмилателни проблеми и песимизъм

Искате ли да се отървете от негативните емоции и неувереността в себе си? Концентрирайте силата и енергията си върху безименния пръст.

Също така, масажът на този пръст има положителен ефект върху функционирането на храносмилателната и дихателната система, което намалява болката в гърдите и бъбреците. Не забравяйте да запазите спокойствие и да контролирате дишането си, докато правите тези упражнения.

Кутрето: стрес и нервност

Този пръст “контролира” самочувствието. Ако смятате, че напоследък е било неоправдано ниско, е възможно да няма енергия и концентрация на кръв в този пръст.

Масажирайте този пръст. Концентрирайте се върху това, което правите, изхвърлете всички ненужни мисли. Това упражнение е чудесно и за тези, които страдат от проблеми с нервната система или болки в гърдите.

Длан: напрежение, гадене

Натиснете центъра на дланта, направете 3 пълни вдишвания, освободете натиска и повторете отново. Правете това няколко пъти, поне докато почувствате, че гаденето изчезне.

Според изследване на университета в Масачузетс това упражнение помага да се отървете от пристъпите на гадене, но също така помага при диария и запек.

Вижте още: Как да бъдете в мир със себе си?

Събрани длани: стабилизиране на душевното състояние и нормализиране на кръвния поток

Този жест допринася за най-бързото влизане в медитативно състояние и “работи” почти по същия начин като предишния. Освен това, според някои данни, притискането на дланите една към друга помага за увеличаване на притока на кръв към бъбреците и червата.

Не забравяйте да опитате тези съвети за намаляване на стреса. Те работят наистина добре. Не търпете болката, защото можете да я преодолеете с няколко движения на пръстите.