НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кога пукането на коленете е притеснително?

Кога пукането на коленете е притеснително?

0
Защо коленете пукат и какво да направите?
Кога пукането на коленете е притеснително?

Защо коленете пукат и какво да направите? Кога това състояние е опасно?

Всеки от нас от време на време усеща пукане в ставите, когато се движи. Някои дори обичат да изпукват добре врата си, за да изпитат облекчение. Но в някои случаи, този звук може да бъде тревожен сигнал. Особено когато, става въпрос за коленете. Тези стави са подложени на огромен стрес всеки ден. Днес ще разберете защо пукат коленете и опасно ли е това.

Причини, поради които коленете пукат и какво да направите?

Само по себе си, пукането в коленете и други стави е нормално. Около това място, където се срещат две кости, има течност. В нея от време на време се образуват газови мехурчета. Когато свиете ставата, те се спукват. Оттук идва звукът, който наричаме пукане. Като цяло, нищо опасно за тялото ни. Когато, обаче, това се случи при нормално ходене, например, и е придружено от дискомфорт и болка, трябва да се обърне внимание на състоянието на ставата.

Трябва да сте наясно защо пукат коленете и какви други симптоми могат да показват проблеми. Защото колянната става играе една от най-важните роли в движението. Заболяванията в тази област значително ще влошат качеството на живот. Въпреки това, ако се идентифицират навреме, могат да бъдат избегнати сериозни последици.

Артроза

Най-честата причина за проблеми с коляното е артрозата. При това заболяване настъпва износване на хрущялната тъкан. Появява се възпаление. Артрозата е придружена не само от пукане, но и от болка, подуване на коляното и дори температура.

В началните етапи артрозата няма да се прояви силно. Неприятните симптоми в повечето случаи се усещат при промяна на времето или необичайно физическо натоварване върху ставата. Ако, обаче, пренебрегнете проблема, тогава можете да стигнете до операционната маса за смяна на ставата. Има няколко причини, поради които артрозата може да се появи независимо от възрастта.

Повишено физическо натоварване на коленете

Атлетите и щангистите често страдат от това заболяване.

Коляното е твърде дълго и често свито

Работата в офис изисква от време на време да се изправяте и да разтягате мускулите и ставите си. Не седете дълго време в една позиция.

Нелекувани наранявания

Обикновеното нараняване на коляното може да доведе до серия смущения, ако не е правилно излекувано.

Затлъстяване

Повишеното телесно тегло натоварва ставите допълнително. Поради това хрущялната тъкан се износва по-бързо.

Възраст

Каквото и да се каже, с годините състоянието на ставите също се влошава. Това е естествен процес. Ето защо възрастните хора особено трябва да следят своето благосъстояние.

Ако смятате, че сте изложени на риск от артроза или вече усещате симптоми, непременно посетете Вашия лекар.

Как да поправите ситуацията?

В допълнение към факта, че лекарят ще предпише специална терапия, можете самостоятелно да започнете да възстановявате работата на ставите.

Гимнастика

Има редица упражнения, които могат да ви помогнат да облекчите напрежението в коленете и да ви освободят от неприятното пукане.

Вижте още: Ползи от содата и меда

Плуване

Отдавна е доказано, че този спорт помага при много заболявания на ставите.

Отслабване

Ако сте с наднормено тегло, препоръчително е да свалите няколко килограма. Веднага ще се почувствате по-добре.

Както можете да видите, може да има няколко причини, поради които коленете ви пукат. Разбира се, трябва да се грижите за ставите си и постоянно да следите състоянието им. Освен това, можете да правите специфични упражнения, за да предотвратите възникването на проблеми.