НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Кога да използвате студена и кога гореща вода за готвене?

Кога да използвате студена и кога гореща вода за готвене?

0
Студена или топла вода да използвате за варене на месото?
Кога да използвате студена и кога гореща вода за готвене?

Студена или топла вода да използвате за варене на месото и макаронените изделия? Има ли определени правила за това?

Тази забавна история ще ви даде отговора на този интересен въпрос. Така че, трябва да отворите тефтера и да си запишете няколко полезни съвета.

Ана се опитваше да следва всички препоръки на свекърва си. Веднъж тя се появи на гости без предупреждение. Каза, че била на гости на приятелка. Пили чай и си гворили, но сега тя била много гладна. Снахата реши, че ще свари макарони и ще добави към тях вчерашните сварени пилешки гърди. Трябва да е бързо, вкусно и засищащо.

За да ги свари по-бързо, тя кипна вода в каната. Изсипа я в тенджерата и изчака да заври и тук. Щом свекърва й видя видя какво направи се възмути.

“Така ли наистина се храни момчето ми – с макарони в преварена два пъти вода?”

Правилно ли е да се готви, каквото и да е ястие по този начин? А как е правилно да се готви месото?

Професионалистите съветват да варите месото в студена вода, ако ще го използвате за супа. Ето защо борш или други месни супи се готвят дълго време. Готвенето в студена вода ги прави по-богати, мазни и засищащи. Между другото, ако супата трябва да има красив златист оттенък, можете да потопите чиста глава лук с люспите в бульона.

Същото важи и за съставките за аспика. Свинските крачета се потапят в студена вода и се варят дълго време. Така че ястието да получи достатъчно количество желатин и да се сгъсти без допълнителни манипулации. Но не забравяйте, че първата вода, в която са сварени свинските крачета, се изхвърля. След това напълнете съда с чиста студена вода.

Вижте още: Обемна и красива плетка

Ами ако трябва да сварите месото, например за салата? Най-добре е да потопите месото във вряща вода. Освен това, за да подобрите вкуса на месото, е по-добре да го мариновате предварително и едва след това да го сготвите.

Ето как врящата вода в тенджера може да предизвика много спорове. И така, кое е правилно? Отговорът е възможно най-прост. За супа, бульон или аспик месото се слага в студена вода, а за салата – в гореща вода.

За вас важно ли е дали ще използвате студена или топла вода за приготвяне на месото?

Или всяка домакиня има свои собствени правила в кухнята?